Eerste hulp voor de verwarde mens

Wat doe je als iemand verward, schreeuwend of stomdronken over straat loopt?

Hoogstwaarschijnlijk niets. Het is de gebruikelijke reactie op psychische problemen volgens psychiater Roelof Kleppe. "Vergelijk dat eens met iemand die op straat een hartinfarct krijgt: die kan vaak wel rekenen op hulp. Gedraagt iemand zich 'gek', dan lopen veel mensen er met een boogje omheen. Ze denken: Wat moet ik doen, ik doe maar niks."

Aan deze onwetendheid wil Kleppe, directeur van GGzE in Eindhoven, graag een eind maken. Een kwart van alle Nederlanders krijgt ergens in zijn leven psychische problemen, die kunnen uitgroeien tot ernstige klachten en crisissituaties: een psychose, een suïcidepoging. Maar de gemiddelde Nederlander is 'niet goed in het herkennen van dit soort calamiteiten'.

Daarom nam GGzE het initiatief tot een cursus 'Eerste hulp bij acute psychische klachten', samen met ggz-organisatie Mondriaan in Maastricht. Zoiets bestaat nog niet in Nederland. Dit voorjaar staan de eerste trainers voor zaaltjes, die naar verwachting gevuld zullen zijn met een heel divers publiek: van politiemedewerkers en schoolpersoneel tot de betrokken burger met een depressieve buurman.

Zij leren gedurende drie dagdelen hoe ze bijvoorbeeld een psychose of eetstoornis kunnen herkennen en welke hulp ze kunnen bieden bij een alcoholvergiftiging of paniekaanval. Het kernadvies bij uiteenlopende klachten luidt volgens Kleppe: "Maak contact. Doe dat wel op een veilige manier; schakel bij agressie de politie in. Probeer te luisteren en niet meteen een oordeel te geven. Stel vragen als: Heb je dit vaker? Wat helpt je dan? Heb je vrienden of familie die ik voor je kan bellen?"

Deze eerste Nederlandse EHBO-cursus voor psychische problemen is de Nederlandse versie van Mental Health First Aid, een Australische cursus die is ontwikkeld door ervaringsdeskundige Betty Kitchener en haar man, hoogleraar psychologie Tony Jorm, en die inmiddels in twintig landen wordt gegeven.

"Psychiatrie is niet iets wat je apart weg moet stoppen", vindt Kleppe. "Dit gaat gewoon over onze samenleving, over jezelf, je kind en je buurvrouw."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden