Eerste hulp bij asielprotest

Vluchtelingen komen aan bij een registratielocatie in Rotterdam-IJsselmonde. Beeld anp
Vluchtelingen komen aan bij een registratielocatie in Rotterdam-IJsselmonde.Beeld anp

Stel, je wilt geen asielzoekers in de buurt en je twittert dit rond. Dan is de kans aanwezig dat het burgerplatform AZC Alert contact met je zoekt. Woordvoerder Maarten de Lange (30) legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

U organiseert protesten tegen de komst van asielzoekers?
"Wij zijn een groep vrijwilligers die dagelijks peilen op de sociale media - Facebook en Twitter - of er mensen zijn die bezwaar hebben dat er opvang voor vluchtelingen in hun dorp of in hun wijk komt. Wij benaderen hen en helpen ze een handje."

Waar bestaat die hulp uit?
"Kijk, in de media gaat de meeste aandacht over het probleem met de asielzoekers naar het tonen van menselijk drama. Die berichten stralen uit: we moeten er iets aan doen. Het is best eng om daar tegenin te gaan. We brengen tegenstanders met elkaar in contact, zodat ze hun zorgen kunnen delen en uiten, in de gemeenteraad bijvoorbeeld of op een informatieavond. Zo ontstaat dan een afdeling AZC Alert-Soest, of AZC Alert-Assen, enzovoorts. Het gaat heel hard op dit moment. Er komt wekelijks één nieuwe afdeling bij. Inmiddels zijn er meer dan dertig."

Benaderen mensen u ook direct?
"Dat gebeurt steeds meer. Wij proberen overigens wel de goede en de oneigenlijke redenen om tegen een asielzoekerscentrum te zijn van elkaar te scheiden. Ontwikkelingen zoals in Duitsland met verzet dat buiten de wetgeving om gaat, dat willen wij niet."

Wat noemt u oneigenlijke redenen?
"Er zijn mensen die zeggen dat er veel meer verkrachtingen komen als er asielzoekers komen wonen. Daar is geen bewijs voor. Het wordt niet meteen een soort Sodom en Gomorra in de wijk. Dat is overdreven."

Waarom bent u begonnen met dit burgerplatform?
"Een jaar geleden ontstond er in Eindhoven debat over de komst van een asielcentrum daar. Een van onze oprichtsters, Anita Hendriks, merkte dat het heel lastig was om tegen het azc te ageren. Zij is toen gestart met het burgerplatform."

Zij is toch medewerkster van de PVV?
"Maar dat heeft niks met het burgerplatform te maken, wij zijn geen politieke groep. Wij brengen mensen samen die oprecht bezorgd zijn over de komst van een azc. Vaak wonen ze al in een achterstandswijk waar veel integratieproblemen zijn met migranten. Ze hechten aan de Nederlandse identiteit en voelen zich daarin bedreigd door de komst van veel vluchtelingen."

Stemt u op de PVV?
"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet een deel van hun gedachtengoed omarm. Mijn politieke voorkeur ligt ergens tussen de SGP en de PVV."

Bent u weleens in een asielzoekerscentrum geweest?
"Ja, afgelopen zaterdag nog op de open dag in Maastricht."

U denkt niet dat de komst van deze mensen in Nederland een verrijking kan zijn?
"Ik zie hen echt niet als een plaag of zo. Maar een verrijking, nee. Kijk: we hebben hier al 600.000 werklozen. Deze nieuwe groep spreekt ook nog eens slecht Nederlands. Wat moeten die hier gaan doen? En de tienduizenden woningen die nodig zijn voor hen, terwijl er al zo'n grote woningnood is? Waar halen we die vandaan? Nee, ik vind dat er een absoluut getal moet komen voor hoeveel vluchtelingen wij in Nederland op kunnen vangen. Wat mij betreft is de grens van wat we aankunnen echt al heel dichtbij."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden