Eerste grote grenscontrole met Duitse politie

KERKRADE (ANP) - In Kerkrade houden de Duitse en Nederlandse politie sinds donderdagmiddag voor het eerst een grootscheepse gezamenlijke grenscontrole op basis van het op 1 september gesloten Nederlands-Duitse verdrag.

Daarin zijn bevoegdheden geregeld om gezamenlijk op elkaars grondgebied de (vooral drugs-) criminaliteit te bestrijden en hierover permanent informatie uit te wisselen.

Bij de acties zijn onder meer het Euregionale Politie en Coöperatie Centrum (EPICC), marechaussee, douane, Vreemdelingendienst en Openbaar Ministerie betrokken. De aftrap werd gegeven door minister Ingo Wolf van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen en de politiechefs van de beide regio's, Klaus Oelze van het district Aken en Wim Velings van de politie Limburg Zuid.

Tweehonderd politiemensen

Aan de actie tegen drugssmokkelaars doen tweehonderd politiemensen mee. De actie in de grensgebieden bij Vaals-Aken, Herzogenrath-Kerkrade en Heinsberg-Heerlen-Koningsbosch duurt tot negen uur donderdagavond. Later donderdagavond maakt de politie bekend hoeveel aanhoudingen zijn verricht.

Volgens Velings zal de grensoverschrijdende criminaliteit in het Limburg-Duitse grensgebied de komende maanden nu flink afnemen. Het gaat om aanpak van autodiefstallen, mensenhandel, drugshandel en overvallen op woningen.

Gezag

Sinds een maand mogen Nederlandse en Duitse politiemensen onder leiding en in aanwezigheid van politiebeambten van het land waar een actie plaatsvindt hun gezag doen gelden. De recherche mag ook aan de andere kant van de grens observeren.

Tot voor kort mocht de Duitse politie niet verder dan 10 kilometer over de grens een verdachte op Nederlands grondgebied achtervolgen. Deze beperking is opgeheven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden