Eerste 'groene baret' komt om in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - Onder de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan is opnieuw een dode gevallen. Het slachtoffer is de 26-jarige korporaal Kevin van de Rijdt van het korps commandotroepen uit Roosendaal.

Hij sneuvelde zondag rond 11.00 uur lokale tijd bij een vuurgevecht met vijandige troepen in de omgeving van Deh Rawod. Dat maakte Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm bekend.

Van de Rijdt is de twintigste Nederlandse dode sinds het begin van de missie in Afghanistan in 2006. Hij is de eerste 'groene baret' die in Afghanistan omkomt. Van de Rijdt behoorde tot de zogenoemde Task Force 55 die ongeveer zeventig man sterk is, voor het merendeel bestaande uit commando's en daarnaast mariniers. Ze zijn goed bewapend om langere tijd buiten hun thuisbasis te kunnen opereren.

Operaties

Van Uhm plaatste de operaties van de eenheid van Van de Rijdt in het licht van de recente Afghaanse verkiezingen. Door die verkiezingen en de extra troepen van de internationale troepenmacht ISAF die zijn ontplooid, is het naar zijn zeggen in het hele zuiden van het land extra onrustig geweest. Door die extra inzet is ISAF samen met de Afghaanse autoriteiten ,,nu in staat in bevolkte gebieden, waar we voorheen geen invloed hadden, permanente invloed te houden''.

Vorige week zondag nog heeft de taskforce aan de randen van de Nederlandse 'invloedgebieden' samen met Australische collega's een grote hoeveelheid materiaal voor bermbommen opgespoord en vernietigd, aldus de commandant.

Condoleanceregister

Op de website van het ministerie van Defensie is zondagavond een condoleanceregister geopend voor de omgekomen militair. Op de pagina schrijven Defensieminister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries: ,,Het verlies van korporaal Kevin van de Rijdt raakt ons diep. Wij leven intens mee met zijn nabestaanden en collega's. Kevin van de Rijdt heeft zich onbaatzuchtig ingezet voor een betere toekomst voor Afghanistan. Hij verrichtte een zeer zware taak. Wij hebben diep respect voor hem. Wij wensen zijn vriendin, familie, vrienden en collega's heel veel sterkte toe dit verschrikkelijke verlies te dragen.''

Als teken van rouw over de dood van de gesneuvelde korporaal hangt vanaf maandag de vlag halfstok bij het ministerie van Defensie en bij de kazerne waar hij gelegerd was. Dat blijft zo totdat zijn uitvaart is geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden