Eerste goud springruiters in landenwedstrijd

door Fred Troost

De springruiters zijn gisteravond op het WK hippische sporten in een spannende wedstrijd wereldkampioen geworden.

Als dooie vogeltjes zaten ze op 23 juni in het Kralingse Bos bijeen. Niets was goed gegaan in de landenwedstrijd in Rotterdam en de ploeg zakte naar de voorlaatste plaats in het klassement van de Super League.

Albert Zoers Okidoki was geschrokken, Gerco Schröders Milano was nog niet in het ritme en Jeroen Dubbeldams Nassau was van slag. ,,Ik kan wel janken’’, sprak bondscoach Rob Ehrens. Dubbeldam liet zelfs weten niet voor het WK beschikbaar te zijn. Daarop reageerde Ehrens kribbig dat afmeldingen niet via de pers liepen maar via hem. Het tekende de binnensluipende stuurloosheid, het gebrek aan zelfvertrouwen en in de ploeg geslagen neerslachtigheid.

Maar hoe kan het verkeren in de hippische sport. Dezelfde dooie vogeltjes van toen hieven in Aken een welklinkend concert van zuiver zingende zangvogels aan na het behalen van goud op het WK.

Het herstel was al eerder zichtbaar. In Hickstead werd het team derde, in Dublin tweede, waardoor plaatsbehoud in de Super League een stuk waarschijnlijker is geworden.

Derde, tweede, eerste. Een mooie rekenkundige reeks. ,,We hebben nog niks’’, bleven de ruiters tot het laatst zeggen. Maar er was geloof, door Raymakers verwoord met de opmerking: ,,Ik ben benieuwd wie er tweede wordt.’’

Na de eerste twee dagen ging het team aan de leiding, voor Oekraïne en de VS. Drie foutloze ruiters of hooguit één gevallen balk was al voldoende voor de wereldtitel.

Piet Raymakers werd na Rotterdam de nieuwe man in de ploeg die zich ontpopte als gangmaker en ook als ervaren verkenner. Steeds ging hij het eerste de ring rond. Hij deelde zijn ervaringen. Zo veranderden de anderen het aanrijden naar een hindernis van de afgesproken zeven in zes galopsprongen, op zijn advies.

Er waren meer wijzigingen. Schröder en Dubbeldam reden in Aken een ander paard en dat was een goede greep. De royale sprongkracht van de schimmelhengst Berlin overtreft die van Milano. En met Up and Down lijkt Dubbeldam hetzelfde goud in handen te hebben dan hij voorheen met De Sjiem had.

Tot gisteravond betaalde deze samenstelling zich royaal uit. Maar al bij de eerste rit, van Raymakers, sloeg iedere Nederlandse supporter de schrik om het hart. Zijn paard Curtis weigerde een hindernis en dat kostte tijd en concentratie. Nog drie balken wipte Curtis uit de lepels zodat Raymakers met achttien strafseconden het afzadelterrein kon opzoeken. Dat was een tegenvaller. Het betekende dat de andere drie zich geen fouten konden permitteren.

Dubbeldam en Zoer hielden Oranje op titelkoers. Gerco Schröder, de kleine man uit Tubbergen, maakte het karwei vervolgens af.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden