De Blauwe Moskee

Eerste gebedsoproep Blauwe Moskee mislukt

De Blauwe Moskee in Nieuw-West.  Beeld ANP
De Blauwe Moskee in Nieuw-West.Beeld ANP

De wens van het moskeebestuur bij de Blauwe Moskee in Amsterdam om de gebedsoproep te laten horen kon gistermiddag nog niet in vervulling gaan. Een kabeltje zou zijn doorgeknipt.

Voor het eerst zou vrijdagmiddag de gebedsoproep te horen zijn op en om de Blauwe Moskee in Amsterdam, maar dat liep anders. Toen zich om het gebedshuis in de wijk Slotervaart een gezelschap van buurtbewoners, moskeegangers en pers hadden verzameld, en net na een uur het tijdstip aanbrak voor de gebedsoproep, bleef het onverhoopt stil. Een kabeltje van de geluidsinstallatie was doorgeknipt, zegt het moskeebestuur.

Balen

Ze hadden uitgekeken naar dit moment, en een dag eerder nog getest of de geluidsinstallatie werkte. Dat het misging voor het oog der natie, en dat mensen speciaal gekomen waren die normaal niet hier naar de moskee gaan, was een teleurstelling, zegt woordvoerder Nourdeen Wildeman. “Ik had er best even flink de balen van.”

Bij nadere inspectie op het dak van de moskee bleek dat er een kabel moest zijn doorgeknipt. Bij de moskee vermoeden ze dat dat ’s nachts is gebeurd en spreken ze van een ‘kwajongensstreek’. Hij kan er de grap wel van inzien, zegt Wildeman. “Ik was ook wel een beetje opgelucht dat dit het euvel was. Het leek me pas echt verschrikkelijk als wij een kabeltje er niet goed ingedaan hadden. Nu ligt het in elk geval buiten onze macht.”

Gewoon een nieuwe kopen

Moskeeën in Nederland hebben geregeld te maken met vandalisme door extreem-rechts en de anti-islam-beweging. Daarom hangen er beveiligingscamera’s aan de muur bij de Blauwe Moskee. Maar aangezien er geen spandoeken of leuzen zijn aangetroffen, denkt men niet aan een actie uit deze hoek. Of ze op de tapes gaan nakijken wat er precies is gebeurd, houden ze in het midden. “Dat heeft in elk geval geen prioriteit”, zegt Wildeman. “We willen dit ook niet groter maken dan het is, en moord en brand schreeuwen. We gaan gewoon een nieuw kabeltje kopen.”

Lees ook:

‘Allahu akbar’ klinkt het boven Almelo al tientallen jaren

Vanaf de moskee de gebedsoproep laten klinken: in Amsterdam is het voornemen om ermee te beginnen omstreden, elders klinkt de oproep soms al sinds de jaren zeventig of tachtig. Zoals in Almelo. ‘Het doet me aan vakantie denken.’

‘De gebedsoproep van de moskee moet normaal worden’

Enkele buurtbewoners kwamen in de Blauwe Moskee luisteren naar de gebedsoproep, die binnenkort ook buiten op straat te horen zal zijn.

Geen gebedsoproep, want de moskee denkt aan de buren

Het gros van de Nederlandse moskeeën ziet er vanaf om de gebedsoproep te laten horen, ook al staat de Grondwet dat toe. Maar de wens de buren niet te ergeren weegt zwaarder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden