Eerste Friese kievitsei gevonden in Parrega

(Novum) - Het eerste Friese kievitsei is vrijdagmiddag gevonden. Dat meldt de provincie Friesland. De 60-jarige Joop Wijnja uit Parrega, gemeente Wûnseradiel, vond het ei rond 16.00 uur bij de Himdyk tussen Blaauwhûs en Tjerkwerd. Het kievitsei wordt zaterdag om 13.00 uur in het Friese provinciehuis in ontvangst genomen door commissaris van de koningin Ed Nijpels. Het eerste kievitsei in Nederland werd zaterdag in een leeg maïsveld net buiten het Brabantse Beek en Donk gevonden.

Vinder Wijnja beschikt over de vereiste aaisikerspas, zodat Nijpels niets in de weg staat om hem de Sulveren Ljip, een zilveren beeldje van een kievit, te overhandigen. Ook krijgt de vinder een oorkonde en vijftien euro vindersloon.

De traditie van het kievitseirapen heet in het Fries 'ljipaaisykjen'. Friesland is de enige regio in Europa waar een ontheffing van de Europese regelgeving wordt aangevraagd voor het rapen van de eieren. De Europese Vogelrichtlijn stelt strenge voorwaarden aan het rapen.

Het Friese provinciebestuur heeft aan het begin van deze maand een speciale ontheffing verleend. De hele maand maart zoeken 6500 leden van de vogelwacht naar de eieren. De rechtbank in Leeuwarden wees vorige week een verzoek van de Faunabescherming om een verbod af. De rechter heeft bepaald dat tot en met 31 maart mag worden geraapt op bepaalde terreinen.

Het provinciebestuur heeft berekend dat als alle eieren die worden gelegd ook worden geraapt nog steeds wordt voldaan aan de Europese Vogelrichtlijn. De Raad van State heeft zich eerder gebogen over het rapen. De hoogste bestuursrechter verbood het op grond van de Vogelrichtlijn. Omdat Friesland de periode waarin mag worden geraapt heeft ingekort, mocht de provincie volgens de rechtbank een ontheffing verlenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden