Eerste fosfaatopvang om blauwalg tegen te gaan

Door de giftige blauwalg is zwemmen in vervuilde gebieden verboden. Beeld ANP
Door de giftige blauwalg is zwemmen in vervuilde gebieden verboden.Beeld ANP

Waterschap Vallei & Eem heeft maandag in de Lunterse Beek op de Veluwe de eerste fosfaatopvang van Nederland geplaatst. Het gaat om drie bakken, die trapsgewijs in de bodem van de beek zijn aangebracht, waarin met fosfaat vervuilde bagger kan bezinken.

Fosfaat komt vooral door de landbouw in het oppervlaktewater terecht. De stof zorgt voor een sterke groei van blauwalg. Als de fosfaatopvang tussen Lunteren en Renswoude een succes is, heeft dat een gunstig effect op de Randmeren, waar altijd snel sprake is van voor de mens schadelijke blauwalg, zo hoopt het schap.

Door de bezinking in de fosfaatopvang worden slib en fosfaat van elkaar gescheiden. Het slib wordt hergebruikt als meststof op akkers en ook het fosfaat wordt geschikt gemaakt voor hergebruik.

Ingenieursbureau Arcadis, dat bij het Nederlandse experiment is betrokken, heeft in Duitsland al goede ervaringen opgedaan met fosfaatopvang in het water. Als de opvang in de Lunterse Beek succesvol is, plaatst waterschap Vallei & Eem dergelijke bakken in meer beken op de Veluwe.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden