Eerste festival Brussel succes Hollandia en De Trust uit Nederland zorgen voor 'vuurwerk'

BRUSSEL (ANP) - Het eerste internationale kunstenfestival dat afgelopen maand in Brussel werd gehouden, is een succes geworden. Adjunct-directeur Guido Minne sprak van een geslaagde onderneming, die wat hem betreft niet eenmalig zal zijn. “We hebben het gevoel dat het als een behoefte werd ervaren”, zei hij gisteren. “Er waren een heleboel voorstellingen die voor nogal wat discussie hebben gezorgd. En dat wilden we, want het was niet de bedoeling dat we een consensusfestival zouden zijn.” Circa 30 000 mensen bezochten het festival.

Het KunstenFESTIVALdesArts werd op 30 april in Brussel geopend. Tot en met gisteren bood het 130 theater-, muziek- en dansvoorstellingen. Het was voor het eerst dat zowel de Vlaamse en de Waalse Gemeenschap en het Gewest Brussel op cultureel gebied samenwerkten door ruim de helft van het budget van bijna zeven miljoen gulden te financieren. De rest werd onder meer betaald uit de kaartverkoop en sponsoring.

Of het festival een vervolg krijgt zal voor het einde van deze maand bekend zijn. De politiek moet het evenement eerst evalueren. Minne verwacht een positief besluit. Een volgende editie zal wat hem betreft minder produkties bieden. Het aanbod was nu misschien wat teveel en de voorstellingen stonden waarschijnlijk te kort, zo meende hij.

De voorstellingen van de Nederlandse gezelschappen De Trust en Hollandia hebben volgens Minne voor vuurwerk gezorgd. Van De Trust waren 'De Presidentes', 'Volksvernietiging of mijn lever is zinloos' en 'OVERGEWICHT, onbelangrijk: VORMELOOS' te zien, geschreven door de onlangs overleden Oostenrijker Werner Schwab. Het werk van Schwab heeft vooral bij de Franstalige bezoekers een diepe indruk achtergelaten, zei Minne. Zij kennen zijn werk totaal niet.

Ook de wereldpremière van 'Ocean', het project van de choreograaf Merce Cunningham en componist John Cage, was volgens Minne een daverend succes. 'Ocean' is deze maand te zien tijdens het Holland Festival in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden