Eerste experiment van Protestantse Kerk: een mobiele dominee

Beeld anp

Als de burger niet meer naar de kerk gaat, dan moet de kerk naar de burger. Vanuit die gedachte lanceert de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vrijdag haar eerste pioniers-experiment: een mobiele kerk.

Inwoners van de Almeerse nieuwbouwwijk De Poort kunnen binnenkort, als de plannen rond zijn, bij predikant Pieter ter Veer aankloppen voor een kop koffie en goed gesprek. Van een kerkgebouw, orgel of pastorie is geen sprake. Ter Veer gaat met een bus door de wijk rijden, op zoek naar mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor.

Het landelijk bestuur van de PKN wees Almere aan als de eerste locatie die een zogenoemde 'pioniersplek' moest krijgen: een experimentele kerk die qua vorm weinig lijkt op de traditionele variant. Het kerkverband hoopt dat er op termijn een 'vernieuwende en zelfstandige vorm van kerk-zijn ontstaat, die aansluit bij onze veranderende cultuur'.

'Een luisterend oor is voldoende'
Van luidruchtige evangelisatie is geen sprake, verzekert Nienke Dijkstra van de landelijke afdeling missionair werk. 'Onze pioniers klimmen niet op een zeepkist.' Eerdere experimenten in Engeland bewijzen volgens de PKN dat een luisterend oor voldoende is om interesse te wekken.

Dijkstra: 'Geloof het of niet, mensen komen dan vanzelf. Kijk maar naar Wateringen, een plaatsje ten westen van Delft. Daar zijn ze een paar jaar geleden al begonnen met pionieren. Nu is er een vaste gemeenschap aan het ontstaan.' Die nieuwe aanwas is nodig, want het grootste protestantse kerkgenootschap (2,1 miljoen leden) krimpt ieder jaar met enkele procentpunten.

Op naar 100 pioniersplekken
Voor het einde van de maand richt de PKN nog zeven pioniersplekken op, onder meer in Amsterdam, Den Haag en Woerden. Voor eind 2016 moeten er door het hele land 1000 pioniersplekken zijn. Telkens is het aan de dominee om te bepalen hoe hij precies wil pionieren.

De Almeerse nieuwbouwwijk is uitgekozen vanwege de problemen die daar spelen. Volgens de PKN ligt het percentage echtscheidingen en gevallen van huiselijk geweld relatief hoog. 'De invulling van dit experiment kan nog alle kanten op', vertelt Dijkstra. 'We hebben een aantal concrete plannen, maar een groot deel is going with the flow.'

 
Geloof het of niet, mensen komen vanzelf
Nienke Dijkstra van de Protestantse Kerk in Nederland
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden