Eerste Dag van de Scheiding vooral een telefonisch succes

Antoinette van Nierop overlegt met een medewerker. (FOTO BRAM PETRAEUS) Beeld
Antoinette van Nierop overlegt met een medewerker. (FOTO BRAM PETRAEUS)

haarlem – - Het liep gisteren niet bepaald storm op de eerste Dag van de Scheiding. Bij het statige Bootsma de Rouwe-kantoor in Haarlem stonden drie advocaten/mediators klaar, maar slechts één man kwam langs. „Dat verwondert me niet”, zegt Mathilde Bootsma, een van de advocaten/mediators. „Mensen durven niet zomaar een advocatenkantoor binnen te stappen. En scheiden is geen onderwerp waarmee je te koop loopt.”

Bijna alle advocatenkantoren hielden op initiatief van de vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) ’open kantoor’. Iedereen met vragen over (echt)scheiding mocht langskomen voor gratis advies. De opkomst was overal laag, maar de 31 speciaal voor deze dag gelanceerde telefoonlijnen waren continu in gesprek.

De vereniging wil met deze dag ’het taboe op scheiding doorbreken’, zegt Anke Mulder, voorzitter van de vFAS. „Dat taboe speelt met name in het begin van de scheiding een rol. Men praat dan weinig met vrienden en bekenden over relatie- en huwelijksproblemen.” Deze dag is volgens haar niet bedoeld om echtscheidingen te promoten. „Dat is het laatste wat we willen. Het gaat om het voorkomen van problemen, en om relatiebemiddeling.”

Advocaat Marc van Opstal, van kantoor Banning in Den Bosch, zegt dat de mensen gisteren om heel uiteenlopende redenen belden. „Over problemen met de omgang van kinderen, over moeilijkheden na een internetscheiding en voor informatie over mediation.”

Het verdelen van de inboedel en de verkoop van het huis hebben ook invloed, zegt Van Opstal. Mulder beaamt dit. „De kredietcrisis verergert de problemen van veel echtscheidingen. Het gaat slecht met de huizenmarkt. Als een huis niet wordt verkocht, heeft dat vaak een remmend effect op de scheiding. Het is dan natuurlijk lastig om een ander huis te kopen”. De crisis noodzaakt mensen dus soms om echtscheidingen uit te stellen, ’maar voorlopig lijkt het erop dat men de scheiding niet afblaast’.

Steeds meer mensen kiezen voor mediation. Antoinette van Nierop, ook advocaat en mediator, benadrukt dat mediators geen advies geven, maar alleen de mogelijkheden aflopen en de belangen van de betrokkenen afgaan. „Ik heb één uitzondering”, bekent Van Nierop. „Zodra het belang van de kinderen geschaad wordt, probeer ik wel te adviseren.” Van Nierop heeft vaak ruziënde paren aan tafel. Als de ruzie escaleert, gebruikt ze die om het paar een spiegel voor te houden. „Dus zo gaat het ook bij jullie thuis? Arme kinderen, zeg ik dan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden