Eerste crosstitel voor Choukoud

Het NK veldlopen leed niet onder de absentie van de smaakmakers dit seizoen. Daar zorgde het pittige parcours wel voor.

De blubber schiet onder de schoenen van de veldlopers weg. De toeschouwers bij de modderpoel zoeken een veilig heenkomen. De atleten op het NK veldlopen hadden gisteren nauwelijks tijd zich druk te maken over de smurrie op het parcours. De nationale elite moest elke ronde ruim 1200 meter glooiend terrein overwinnen. Door rul zand en dan weer door de ’blub’, hijgde winnares bij de vrouwen, Miranda Boonstra nadat ze uitgeput de streep passeerde.

„Mooi hè”, glimlacht een wedstrijdofficial die even uit zijn rol valt. Veel tijd om te mijmeren over de ruige omstandigheden krijgt hij niet. Hij behoort de wedstrijdlopers in het gareel te houden, voor zover nodig. De official tuurt de lange rij met lopers af. Tot trek- en duwpartijen komt het zelden. De verschillen tussen de atleten zijn veel te snel gemaakt op deze selectieve omloop.

De Sallandse Heuvelrug, net buiten Hellendoorn, was dit weekeinde het terrein voor het NK veldlopen. De organisatie mocht op het National Park een pittig parcours uitzetten met een lange, gemene klim als scherprechter. Alsof dat nog niet genoeg was bleek het keerpunt een grote gemene zandkuil te zijn, bovenop de heuvelrug. „Dit voel je zo vreselijk aan je benen, dat wil je niet weten”, beklaagde een deelneemster zich, die ver achter Boonstra eindigde. De winnares had minder moeite met het geaccidenteerd terrein. „Ik woon in Limburg”, zei ze bijna verontschuldigend.

Op papier was vooraf sprake van een gedevalueerd deelnemersveld. Bij zowel de mannen als bij de vrouwen ontbraken de smaakmakers van dit seizoen. Adriënne Herzog, brons op het EK cross in Dublin, bereidt zich voor op het WK indoor in Doha, Katar. Dit NK past niet in haar voorbereiding, liet de 24-jarige Amersfoortse op voorhand weten. Bij de mannen liet titelverdediger Abdi Nageeye verstek gaan. De van oorsprong Somalische atleet is geblesseerd.

De absentie van de nationale top deed aan de spanning in de wedstrijd niets af. Bij de vrouwen nam Boonstra pas laat afstand van Andrea Deelstra (2de) en Ruth van der Meijden (3de). Bij de mannen bleef een viertal lopers tot drie ronden voor het einde bij elkaar. Pas toen de latere winnaar Khalid Choukoud op het lange stuk omhoog versnelde, versplinterde de kopgroep. Alleen Gerwin van den Hurk kon nog een ronde lang aanklampen maar moest toen erkennen dat op Choukoud geen maat stond.

Voor de 23-jarige atleet uit de Haagse Schilderswijk betekent de zege in Hellendoorn zijn eerste crossnationale titel bij de senioren. Choukoud was enorm opgetogen met zijn overwinning. Hij kroop meteen na de finish op zijn knieën, kuste de grond en hief daarna zijn hoofd naar de hemel, de modder negerend. „Het ging zo makkelijk.” Choukoud, die geldt als een uitzonderlijk talent op de lange afstanden, begon vorig jaar weer met het lopen van wedstrijden. De voormalige thaibokser werd in 2007 betrapt op het gebruik van doping. Een schorsing van twee jaar volgde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden