Commentaar

Eerste campagnespeech van Rutte legt de inhoudelijke armoede van de VVD bloot

Mark Rutte op het congres in Rotterdam Beeld EPA
Mark Rutte op het congres in RotterdamBeeld EPA

Het was een uiterst teleurstellende toespraak, waarmee VVD-lijsttrekker Mark Rutte zich afgelopen zaterdag in de strijd om de kiezersgunst wierp. Rutte deed nauwelijks moeite het door hem voorgestane beleid te schetsen. Het bleef bij een aantal oneliners in een speech die vooral bedoeld was om zich af te zetten tegen die 'vermaledijde' socialisten.

Rutte had het schrikbeeld nodig van een mogelijk tweede kabinet-Den Uyl. Veertig jaar na dato is dat voor VVD'ers nog immer het ultieme gevaar, nadere uitleg in liberale kring is overbodig.

Rutte's aanval op 'de socialisten' is als strategie van de VVD in deze verkiezingscampagne begrijpelijk. Hij en zijn socialistische evenknie Emile Roemer hebben er alle belang bij het beeld te vestigen dat het op 12 september een keuze tussen hen tweeën zou zijn. De invalshoek, die RTL gisteren koos voor het lijsttrekkersdebat, het zogenaamd 'premiersdebat', had door beide campagneteams bedacht kunnen zijn.

Maar Rutte verhulde met deze opzichtige poging niet de ideeënarmoede die momenteel de VVD overheerst. Zolang de partij het Catshuis maar in handen heeft en het financieringstekort het belangrijkste politieke probleem vormt, is er wat de VVD betreft niet veel aan de hand.

Geen enkele poging van Rutte in zijn toespraak om de kiezer uit te leggen waarom die, middenin een crisis van ongekende omvang, na twee jaar alweer naar de stembus wordt geroepen. Geen woord om gemaakte keuzes te verantwoorden, zelfs geen verwijzing naar het mede door toedoen van Rutte pijnlijke jongste politieke verleden.

Bij de VVD is het inhoudelijk stilstaand water, zo bleek uit de toespraak van haar lijsttrekker. Dat werd wel heel erg pijnlijk duidelijk uit wat Rutte over Europese samenwerking te zeggen had.

Rutte zet anderen, die wel trachten een visie op de toekomst van Europa te formuleren, graag weg als wereldvreemde dromers. Nederland is een handelsland, aldus Rutte, daarmee suggererend dat het niet in het Nederlands belang zou zijn de Europese Unie te zien als meer dan alleen maar Nederlands handelsbelang.

De jongste schuldencrisis heeft echter geleerd dat zo'n benadering volstrekt niet volstaat. Europa is en blijft Rutte's uiterst zwakke punt, terwijl hij er niet eens blijk van geeft ook maar een poging te doen op dit punt tot inhoudelijke vernieuwing te komen.

Rutte's eerste optreden in de campagne smaakte bepaald niet naar meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden