Eerste burgerinitiatief sneuvelt

(Novum) - Het burgerinitiatief 'Stop fout vlees' krijgt geen steun van een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat bleek donderdag tijdens het debat, waarbij voor het eerst in de geschiedenis een burger officieel het woord voerde in de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer. De emoties liepen hoog op.

Sinds vorig jaar kan iedereen die veertigduizend handtekeningen verzamelt een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer zetten. Milieudefensie mocht donderdag het spits afbijten met een voorstel tot afschaffing van de bio-industrie. Wouter van Eck lichtte namens Milieudefensie de plannen in zeven minuten toe. Daarna mocht hij plaatsnemen op de voorzittersloge om toe te zien hoe de Kamer over het onderwerp discussieerde.

Tijdens het daaropvolgende debat spraken alle partijen weliswaar van een historische dag, maar een meerderheid voor het voorstel bleek ver te zoeken. Met name het CDA stelde zich stroef en terughoudend op. Kamerlid Ger Koopmans stelde aan het begin van zijn betoog nut en noodzaak van het burgerinitiatief aan de kaak. Als burgers iets aan de orde willen stellen, kunnen ze bellen of mailen naar een Kamerlid, stelde Koopmans. "Dan kun je binnen een paar weken passende actie verwachten."

Van de andere grote regeringspartij PvdA was er evenmin steun. Wel gaf Kamerlid Harm Evert Waalkens aan de 'goede punten' uit het voorstel over te nemen in een motie. Ook de VVD en ChristenUnie wezen het voorstel af. Grootste oppositiepartij SP twijfelt nog.

Dit kwam de regeringspartijen op de hoon te staan van de oppositiepartijen GroenLinks en Partij voor de Dieren, die als enige het voorstel steunden. De punten die de PvdA overneemt zijn algemeenheden waarmee niets gebeurt, stelde Marianne Thieme (PvdA).

Niettemin toonde Van Eck zich na afloop van het debat tevreden met de aandacht die het onderwerp heeft gekregen. Wel vond hij het jammer dat hij in de loge moest zitten en niet mocht deelnemen aan het debat. "Natuurlijk praat je liever over het onderwerp mee, want ik hoorde een hoop onjuistheden." Dat het voorstel nu is afgeschoten, betekent niet dat er niets gebeurt. "Dit regel je niet voor de kerst, het is iets van de lange adem." Dinsdag wordt er gestemd over de ingediende moties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden