Eerste buitenlandse ebolapatiënt naar Utrecht

Medische staf met beschermende kleding tegen ebola.Beeld afp

Nederland ontvangt waarschijnlijk komend weekeinde voor het eerst een buitenlandse ebolapatiënt. De Nigeriaan wordt opgenomen in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid heeft een bericht daarover in De Telegraaf vandaag bevestigd. Het gaat om een militair van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Liberia (Unmil), een van de West-Afrikaanse landen die getroffen is door ebola. Hij zal in isolatie worden verpleegd.

De man zal worden vervoerd met een speciaal vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Phoenix Air. Het gaat om een toestel van het type Gulfstream III waarin de patiënt volkomen geïsoleerd kan worden vervoerd. Het transport heeft plaats onder auspiciën van de Verenigde Naties.

De Gulfstream is een ambulancevliegtuig dat is aangepast aan het vervoer van hoogst besmettelijke ebolapatiënten. Tijdens de reis verblijft de patiënt in een soort tent van doorzichtig kunststof. De tent bestaat uit twee delen, de ruimte voor de patiënt, inclusief toilet, en een soort sluis waarin verplegend personeel beschermende pakken kunnen aan- en uittrekken. Beide ruimten hebben hun eigen luchtsysteem. Ebola-slachtoffers die in Amerika zijn verpleegd, zijn ook met Phoenix Air vervoerd.

Ebola in kaart

Bekijk in deze interactieve graphic hoe de ebola-epidemie zich sinds maart verspreidde over West-Afrika.

Het ebolavirus werd voor het eerst waargenomen in 1976, nabij de rivier Ebola in Congo en in Soedan. Men denkt dat fruit-etende vleermuizen de drager zijn van het virus. Uitbraken ontstaan veelal in afgelegen, beboste gebieden, door direct contact met vleermuizen of door de consumptie van besmet 'bush meat', zoals apen- of varkensvlees.

Hoewel het virus uiterst besmettelijk en vaak fataal is, verspreidt het zich niet via de lucht, maar alleen door direct contact met bloed, braaksel en andere lichaamsvloeistoffen van patiënten. Twee tot 21 dagen na besmetting treden de eerste symptomen, zoals koorts en misselijkheid, op. Later ontstaan ook diarree, nier- of leverfalen en bloedingen. Besmette patiënten zijn veelal te ziek om nog te reizen, wat het verspreidingsrisico enigszins beperkt.

De sterke initiële gelijkenis met de symptomen van andere veelvoorkomende tropische ziekten, zoals malaria en lassakoorts, bemoeilijkt de vroegtijdige diagnose. De behandeling bestaat uit isolatie en intensieve zorg. Vooralsnog is er geen geregistreerd medicijn of vaccin beschikbaar.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Nederland gevraagd de patiënt op te vangen. In het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht zijn al een tijd vier bedden beschikbaar voor internationale hulpverleners die mogelijk besmet zijn geraakt met het vaak dodelijke virus en hiervoor behandeld moeten worden.

Ook Zweden, Frankrijk en Duitsland nemen patiënten op
Nederland heeft die plekken aangeboden als onderdeel van een Europese medische evacuatiecapaciteit. Andere Europese landen hebben ook al buitenlandse ebolapatiënten opgenomen. Duitsland en Frankrijk hebben er elk twee en Zwitserland één, aldus de woordvoerder.

Het Calamiteitenhospitaal en de andere UMC's zijn compleet voorbereid op de opvang en verzorging van mogelijke ebolapatiënten, meldde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vorige maand. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is volgens haar positief over allemaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden