Eerste asbestclaim tegen de staat

Ex-werknemer: niet op hoogte van risico's

Een ex-werknemer met asbestkanker stelt de Nederlandse staat aansprakelijk voor zijn dodelijke ziekte. Het is voor het eerst dat de overheid een schadeclaim krijgt wegens onvoldoende wetgeving, toezicht en handhaving in het asbestdossier. De zieke ex-werknemer vindt dat de staat nalatig is geweest in de bescherming tegen risico's van asbest.

Klaas Jasperse (58) werkte ruim 30 jaar in de aluminiumindustrie in Vlissingen. In 2009 bleek hij mesothelioom (asbestkanker) te hebben. Hij werkte tussen 1977 en 1984 vrijwel dagelijks met asbest. Zijn werkgever, aluminiumbedrijf Pechiney en twee opeenvolgende bedrijven, verstrekten geen beschermingsmiddelen en gaven geen voorlichting. De ex-werkgever erkende aansprakelijkheid, maar ging in 2011 failliet, waardoor Jasperse doorbetaling van zijn salaris misliep en een aanzienlijk lagere uitkering kreeg.

Samen met zijn advocaat Bob Ruers heeft Jasperse nu ook de staat aansprakelijk gesteld. Volgens Ruers heeft de overheid verzuimd tijdig maatregelen te nemen ter bescherming van werknemers. Pas in 1993 werd het gebruik van asbest in Nederland verboden, terwijl de staat toen al veertig jaar op de hoogte was van de risico's van asbest.

In de dagvaarding wordt de overheid verweten dat ze zich mede door de zware lobby van de asbestindustrie terughoudend en afwachtend heeft opgesteld. Bij het beleid hebben economische belangen zwaarder geteld dan het belang van de volksgezondheid, vindt Jasperse. Advocaat Ruers promoveerde vorig jaar op het Nederlandse asbestbeleid.

De staat reageerde in eerste aanleg afwijzend. Nu de zaak bij de rechtbank in Den Haag aanhangig is gemaakt, heeft de landsadvocaat 'vanwege het principiële karakter van de zaak' een dubbele termijn van twaalf weken uitstel gevraagd voor de reactie op de dagvaarding.

De Verdieping 2 'Ze gaan toch dood, denkt de staat zeker'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden