Eerste arrestatiebevel Strafhof voor 'Darfur'

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft de eerste arrestatiebevelen uitgevaardigd in verband met het conflict in de Sudanese regio Darfur. Het hof maakte woensdag bekend dat het een Sudanese staatssecretaris en een leider van de beruchte Janjaweed-militie wil berechten.

Hij zal moeten voorkomen voor onder meer oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, marteling en massaverkrachting. Het gaat om Ahmed Haroun, de Sudanese staatssecretaris voor Humanitaire Zaken en voormalig bewindsman belast met Dafur, en militieleider Ali Kushayb.

De aanklager van het hof doet in opdracht van de VN-veiligheidsraad sinds maart 2005 onderzoek naar oorlogsmisdaden in Darfur. Daar zijn door etnisch gemotiveerd geweld de afgelopen jaren al zeker 200.000 mensen gedood. Meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Aanvallen

De aanklachten, 51 in totaal, concentreren zich op een serie aanvallen op dorpen in het westen van de regio in 2003 en 2004.

Sudan liet onmiddellijk weten op geen enkele manier mee te zullen werken aan de uitlevering van het duo. De regering in Khartoum herhaalde zijn standpunt dat het het ICC niet erkent en ,,geen enkele'' Sudanees zal uitleveren. Het wil berechting van verdachten overlaten aan eigen rechtbanken. Haroun sprak van een politiek proces en zei dat hij een ,,schoon geweten'' heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden