Eerste applaus voor 'luchtmobiel'

ZIELONA GORA - De luchtmobiele brigade is ruim tien jaar na de oprichting klaar voor de aanval. Na een wekenlange oefening in Polen zijn de rode baretten gisteren geschikt verklaard als snelle interventiemacht voor de Navo.

Frans Dijkstra

,,We hebben de hoogste sport van de militaire ladder bereikt'', concludeerde brigade-generaal Peter van Uhm, commandant van de luchtmobiele brigade. ,,Er zijn maar een paar landen die op dit niveau meedoen.''

Trots vermeldt de brigade voortaan achter haar naam de woorden Air Assault: ofwel specialist in bestorming vanuit de lucht. Die krachtige termen verdrijven wellicht de herinnering aan de machteloosheid die de luchtmobiele soldaten hebben ervaren als Dutchbatters in Srebrenica. Voortaan neemt 'luchtmobiel' het initiatief met snelheid, verrassing en misleiding. Binnen vijf tot tien dagen kan de brigade waar ook ter wereld (buiten de poolgebieden) aan de slag om vanuit de lucht vijandelijk gebied binnen te dringen. ,,We staan nu helemaal ter beschikking van de regering die ons overal heen kan sturen'', aldus de commandant.

De landmacht en de luchtmacht (de leveranciers van de brigade) hebben jaren gespaard voor de kostbare oefening in Polen die gold als het eindexamen van 'luchtmobiel'. Zevenduizend militairen, 54 helikopters en 1750 voertuigen in vele variaties deden er aan mee. Het nieuwe Navoland Polen stelde een streek van driehonderd bij honderd kilometer beschikbaar voor het eindexamen. De beproeving werd gisteren besloten op de Poolse vliegbasis Babi Most, bij de stad Zielona Gora. Andere Navolanden stuurden 170 examinatoren, die ook in pikdonkere nachten toekeken hoe helikopters en soldaten land veroverden, terroristen wegschoten, en VN-waarnemers ontzetten.

De brigade maakte er gisteren nog even een show van. Het drama begon met twee dames in een personenauto die de rol van VN-waarnemers spelen. Ze zijn ingesloten door terroristen op een heuveltop. Via een satelliettelefoon roepen ze om hulp. Even later scheuren twee Nederlandse F16-straaljagers laag en intimiderend over het toneel. Twee Britse Tornado's die ook waren besteld, laten het om onduidelijke redenen afweten. De anstaanjagende Apachehelikopters met een heel scala van raketten aan boord komen wel opdagen. Ze dansen vlak boven de boomtoppen en draaien hun boordkanon in alle richtingen, terwijl hun elektronische sensoren de vijand bespieden. De Apaches houden het terrein veilig voor de Cougars en Chinooks, die volbeladen met manschappen en behangen met bungelende terreinwagens en artillerie, de dames komen redden.

In anderhalf uur is het mini-oorlogje voorbij. Een tribune vol generaals, examinatoren, collega's en Poolse autoriteiten klapt in de handen. Waarschijnlijk het eerste applaus voor luchtmobiel.

De oefening was vooral bedoeld om de brigade samen met de Apachegevechtshelikopters in de aanval te krijgen. Die Apaches zijn ooit speciaal besteld voor luchtmobiel. Maar de combinatie kwam niet eerder van de grond. Vorig jaar zijn de laatste nieuwe Apaches geleverd. Maar nu staan zes van de dertig Apaches alweer te koop, wegens bezuinigingen. Volgend jaar lopen de nieuwbakken aanvallers waarschijnlijk als gewone infanteristen te patrouilleren in Zuid-Irak. Voor hun nieuwe specialisme is even geen emplooi in de wereld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden