Eerste antipestprogramma voor sportclubs gelanceerd

Wedstrijd wordt vaak nog 'overgedaan' via WhatsApp en Twitter

Vieze vetklep! Jij hoeft niet meer op de training te verschijnen, jij laat veels te veel ballen door.

Wat doet een sportvereniging met whatsappjes zoals deze? Tot nog toe heel weinig, terwijl cyberpesten rond sportclubs een groeiend probleem is. Daarom lanceerden de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) en Mijn Kind Online gisteren het eerste antipestprogramma voor sportverenigingen: 'Sportief met sociale media'.

Dit programma moet bestuurders er eerst van doordringen dát hun clubleden elkaar online treiteren, zegt Guido Davio, manager competitie en verenigingszaken van de KNHB. Nu is hun blik gericht op 'wat er gebeurt op of rondom het veld'. "Ze moeten ervaren dat de wereld daar niet ophoudt, dat de wedstrijd nog eens wordt overgedaan via WhatsApp en Twitter."

Zijn de verenigingen zich bewust van de virtuele pesterijen, dan kunnen ze er ook tegen optreden. De site mijnkindonline.nl/sportief bevat nu al tips voor bestuurders, trainers en jonge sporters, en vanaf augustus een complete pestaanpak, gratis te downloaden voor alle sportclubs.

Hoeveel sportende jongeren last hebben van online pesterijen door teamgenoten of door spelers van een ander team valt niet precies te zeggen. Het algemene beeld is wel bekend: één op de vijf jongeren wordt via de sociale media getreiterd; een verdubbeling ten opzichte van 2008.

Volgens sportpedagoog Paul Baar van de Universiteit Utrecht, die promoveerde op het pestgedrag van negen- tot dertienjarigen op basisscholen en sportclubs, wordt op beide plekken evenveel gepest. Daarbij valt op dat de rollen vastliggen: daders en slachtoffers op school zijn ook daders en slachtoffers op de voetbal- of hockeyclub.

Baar is blij met het iniatief van de KNHB en Mijn Kind Online. "Nu betreffen alle pestprogramma's de schoolse situatie. Terwijl in kleedkamers ook heel veel gepest wordt. Daar is nu weinig controle op." Het wordt volgens Baar tijd dat ook sportclubs zich verantwoordelijk gaan voelen voor de oplossing van het pestprobleem, online en offline.

Sportief op sociale media

Hoe gedraag je je sportief op de sociale media? Tips daarvoor staan op mijnkindonline.nl/sportief. Voor de trainer: vraag zelf toestemming voor het rondsturen van een filmpje of foto, wees terughoudend met namen en privacygevoelige informatie en uit kritiek op sportprestaties face to face en niet per whatsapp. En voor de jonge sporter: vergelijk online zijn met "een bomvol stadion: duizenden mensen kunnen meekijken met wat je doet. Werk dus aan je persoonlijke pr en laat zien hoe sportief je bent."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden