Eerste Anglicaanse bisschop uit de kast

null Beeld anp xtra
Beeld anp xtra

Wel een partner van hetzelfde geslacht, maar geen seks. Nicolas Chamberlain kwam dit weekend als eerste homobisschop in de Anglicaanse kerk uit de kast en zoekt de grens op van wat mogelijk is binnen de voorschriften van de Engelse staatskerk. Zijn bekentenis zet de verhoudingen binnen de anglicaanse kerk op scherp.

Redactie

"Onze relatie is trouw, liefdevol, we hebben gelijkgestemde geesten, genieten van elkaars gezelschap en delen het leven met elkaar", vertelde de bisschop van Grantham aan de Britse krant The Guardian. Hij is de eerste bisschop van de vijftig in de anglicaanse kerk die publiekelijk bekendmaakt dat hij homo is. Homo-geestelijken moeten in de anglicaanse kerk celibatair leven en mogen niet trouwen. Hetero's mogen dat wel.

Chamberlain werd vorig jaar november aangesteld als bisschop. De geestelijken die hem aanstelden, onder wie aartsbisschop Justin Welby, wisten van zijn relatie. Welby laat ook nu weten 'geen probleem' te hebben met de coming-out. "Chamberlain houdt zich aan de richtlijnen voor bisschoppen en zijn seksuele geaardheid is irrelevant voor de taak die hij uitvoert."

'Grote fout'
Maar de conservatieve tak binnen de Anglicaanse kerk vindt Chamberlains bekentenis wél een probleem. De Gafcon, de organisatie waarin conservatieven binnen de kerk zich verenigd hebben, noemen het een 'grote fout' dat hij een bisdom bestuurt. Zij denken dat de bestuurlijke bovenlaag van de kerk er bewust voor heeft gekozen de kerk later te confronteren met het feit dat Chamberlain homo is, zodat de inzegening niet werd tegengehouden.

Sinds maart 2014 kunnen homostellen in Engeland en Wales trouwen, wat tot een fel debat in de Anglicaanse Kerk heeft geleid over de vraag hoe de kerk tegenover homoseksualiteit en het homohuwelijk moet staan. Twee weken geleden schreven verschillende Anglicaanse priesters nog een open brief aan het kerkbestuur, waarin ze aankondigden bekend te willen maken dat ze tegen de regels van de kerk in getrouwd zijn met iemand van hetzelfde geslacht.

Die boodschap is niet zonder risico. In 2014 werd een Anglicaanse geestelijke uit zijn functie gezet toen hij bekendmaakte dat hij getrouwd was met een man. Een rechter oordeelde dat er bij zijn ontslag geen sprake was van discriminatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden