Update

Eerste 300 vluchtelingen in Weert aangekomen

Vluchtelingen worden opgevangen in Oirschot Beeld anp
Vluchtelingen worden opgevangen in OirschotBeeld anp

De eerste bussen met vluchtelingen zijn dinsdagavond al aangekomen in Weert. Dat gebeurde vlak na het einde van de raadsvergadering waarin de gemeenteraad goedkeuring gaf voor de komst van duizend asielzoekers naar de voormalige KMS-kazerne voor de komende vijf jaar.

Woordvoerder Robert Ploeg van het Centraal Orgaan Asielzoekers was verrast door de snelle komst van de naar schatting 300 asielzoekers. Hij was dinsdagavond in Weert om de komst van de vluchtelingen in de voormalige KMS Kazerne woensdag voor te bereiden, toen hij de bussen al aan zag komen rijden. Mannen, vrouwen en kinderen stapten daar uit en kregen een bed aangewezen. In allerijl werd personeel opgetrommeld om de helpende hand te bieden.

,,Vaak worden mensen in Ter Apel in een bus gestopt'', zei Ploeg, ,,en dan hopen dat er ergens plek is.'' De bussen waren uit het noorden van Nederland afkomstig.

Ook woensdag rijden bussen naar Weert met asielzoekers, die nu verblijven in Oirschot en de IJsselhallen, zegt Heijmans.

Maatschappelijk draagvlak
Weert komt met het besluit van het college van burgemeester en wethouders tegemoet aan een verzoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff om per direct duizend mensen onderdak te bieden. Het college vroeg steun aan de raad om een zo groot mogelijk maatschappelijk draagvlak te creëren.

In heel Nederland gaan steden en dorpen vluchtelingen onderbrengen. Zo regelt Amsterdam noodopvang voor 1500 asielzoekers. Er wordt gedacht aan panden die leeg staan, sporthallen en andere locaties die snel beschikbaar zijn. Om welke plekken het precies gaat wordt woensdag bekend.

Verder worden tijdelijk vijfhonderd vluchtelingen gehuisvest in evenementencomplex de Jaarbeurs in Utrecht. Daarvan zijn er reeds tweehonderd ondergebracht. Arnhem en Haarlem stellen de koepelgevangenis ter beschikking vanwege de hausse aan vluchtelingen.

Bekijk op de kaart hieronder waar in welke gemeenten noodopvang aan vluchtelingen wordt geboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden