Klein Verslag

Eerst waren het de kinderen, nu de doven en de nonnen

Demonstranten lopen de ‘March for Zero Tolerance’ tijdens de vierdaagse misbruiktop in het Vaticaan in februari van dit jaar. Beeld REUTERS
Demonstranten lopen de ‘March for Zero Tolerance’ tijdens de vierdaagse misbruiktop in het Vaticaan in februari van dit jaar.Beeld REUTERS

Plotseling drong het besef in alle hevigheid tot me door: het houdt nooit op, het zal altijd blijven doorgaan. Steeds opnieuw zullen katholieke geestelijken de wereld choqueren met seksuele misdaden uit het verleden.

Eerst waren het de kinderen. Nu de doven en de nonnen. En straks de blinden, de zieken en verstandelijk gehandicapten. Stuk voor stuk zullen ze opstaan en het jarenlange zwijgen verbreken.

Vorige week verhieven Giuseppe, Gianni en Alessandro hun stem. Volwassen Italianen die op tv vertelden over het misbruik op het Antonio Provolo-instituut voor dove kinderen. Giuseppe werd door een priester verkracht. Hij bloedde uit zijn anus, maar mocht er met niemand over spreken. Hij wees het huis aan waar zijn verkrachter nog altijd woont. Aan de paus overhandigde Giuseppe in 2014 een brief met namen van veertien pedofiele priesters, maar hij kreeg nooit antwoord.

Zelden zag ik op tv zulke gruwelijke details over misbruik als in deze Human-uitzending ‘Brief aan de Paus’. Alessandro herinnerde zich hoe een pater de hele nacht met een stok in zijn achterste had gepord. Hij schreeuwde het uit van de pijn, maar niemand die hem hoorde. Gianni kreeg tijdens een bezoek aan de bisschop een banaan in zijn anus. Hun levens waren kapot en de veertien priesters liepen, op één na, nog vrij rond. Hoezo zero tolerance, riepen de slachtoffers via het tv-scherm tot de paus.

Een dag later vertoonde Arte ‘Gottes misbrauchte Dienerinnen’ (nog tot 3 mei op internet te zien). Ex-nonnen openden een nieuw hoofdstuk in het misbruikschandaal: verkrachting als religieuze daad. De Franse pater Marie-Dominique gebruikte de door hem opgerichte Famille Saint-Jean om het ‘evangelie van de vriendschappelijke liefde’ te prediken. In de praktijk kwam het erop neer dat priesters nonnen ontmaagdden om hen op die manier ‘de liefde van Jezus’ te laten voelen.

Jarenlang zwegen de nonnen, omdat ze de priesters gehoorzaamheid waren verschuldigd. Verzet tegen de clerus stond immers gelijk aan verzet tegen God en zijn kerk. Maar nu waren ze uitgetreden en durfden ze hun hart te luchten. Een van hen, de Française Michèle-France, was eerst door Marie-Dominique verkracht en daarna door zijn broer pater Thomas, naar wie Marie-Dominique haar had doorverwezen. Jarenlang werd ze afwisselend door hen misbruikt. Beide broers zijn dood, maar volgelingen die zich eveneens aan seksuele misdaden schuldig hebben gemaakt lopen nog altijd vrij rond.

En telkens als je denkt ‘erger dan dit kan niet’, blijkt het toch altijd nog erger te kunnen. In West-Afrika ontvingen abdissen geld van priesters om jonge nonnen voor hen te regelen. Veilige bedpartners, want maagden hebben per slot van rekening geen aids. Bij zwangerschap werden de vrouwen uit de orde gestoten en tot abortus gedwongen, volgens de kerk een doodzonde.

Nadat ik het drama van eerst de doven en daarna de nonnen had gezien, dacht ik: hoeveel misbruikten zullen hun pijnlijke geheim hebben meegenomen in het graf? En hoeveel jongeren worden op dit moment nog steeds misbruikt? Iedereen die nu van middelbare leeftijd is zal tot aan zijn dood horen en lezen over de grootste schandvlek van het moderne christendom. En terecht. Alleen het openbreken van de doofpot zal de slachtoffers kunnen bevrijden.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Willem Pekelder vervangt hem tijdelijk. Lees meer afleveringen van het Klein Verslag op trouw.nl/kleinverslag.

Lees ook:

Wim Deetman adviseerde de paus over hoe om te gaan met misbruik in de kerk (en nam geen blad voor de mond)

Wim Deetman ging op bezoek bij paus Franciscus om te vertellen over zijn onderzoek naar misbruik in de Nederlandse rooms-katholieke kerk. ‘Er moeten nu echt stappen worden gezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden