Eerst verdedigen, dan vertrekken

Hij hield vol: de beschuldigingen waren onterecht. Hij zou 'te zijner tijd' nadenken over stoppen. Maar dat deed hij gisteravond al.

Permanent staan er twee, drie, soms vier of vijf leiders van oppositiepartijen bij de interruptiemicrofoon. Ze geloven niets van het verhaal van VVD-minister Ard van der Steur. De fractieleiders zijn ervan overtuigd dat de VVD'er als Kamerlid heeft geprobeerd informatie van het kabinet achter te houden voor de Kamer. En dat-ie weigert om dat toe te geven.

Van der Steur geeft geen krimp. Hij is een radde prater, in hoog tempo rolt zijn verdediging eruit. Wat de oppositie ook vraagt, hoe ze ook naar hem uitvalt, hoeveel wantrouwen ze ook tentoonspreidt, hij zegt steeds hetzelfde.

Het urenlange gepingpong tussen minister en Kamer gaat weer terug op de deal die oud-staatssecretaris Teeven als officier van justitie sloot met ex-crimineel Cees H. Hoeveel had die gekregen?

De zaak leek gesloten, maar nu ligt er het boek van 'Nieuwsuur'-journalist Bas Haan, met het nieuws dat Ard van der Steur een conceptbrief van zijn voorganger, Opstelten, van 23 opmerkingen heeft voorzien.

Cruciaal is nu dat hij mededelingen van Opstelten over de herinneringen van Teeven aan de deal 'zeer kwetsbaar' noemt. In de uiteindelijke brief van Opstelten komt het bedrag niet voor.

Zie je wel, zegt de Kamer, dat komt door de interventie van Van der Steur. Die wilde gewoon niet dat de Kamer zou weten hoeveel aan de crimineel is betaald. Want dat zou de top van het ministerie - allen VVD - beschadigen. Bovendien, zegt de oppositie, moet een Kamerlid de regering controleren, en niet helpen.

Dat laatste verwijt kan Van der Steur makkelijk hebben. In een eerder debat, december 2015, heeft hij al excuses aangeboden voor zijn gedrag als Kamerlid. Het leverde hem een motie van afkeuring op en daarmee was de kous af.

Ook nu zegt hij weer destijds de grenzen te hebben overschreden - zijn staatssecretaris Klaas Dijkhoff deed trouwens hetzelfde.

Over de nu opgedoken e-mailwisseling met het departement is hij stellig. "Uit niets blijkt dat ik heb gevraagd het bedrag te schrappen", zegt hij. "Het staat er niet en het is niet mijn intentie."

Hij heeft nooit begrepen waarom het ministerie zo mistig deed over de som die aan Cees H. is betaald. Dat had veel eerder bekend moeten worden - en daarom vond hij die passage nu 'kwetsbaar.'

Dat Van der Steur aantekeningen had gemaakt bij de brief kon ook geen verrassing zijn, zegt hij. Want dat stond al in het rapport van de commissie-Oosting. Als minister had hij ook netjes alle informatie aan de onderzoekers gegeven. Samengevat: dit is geen nieuws.

De oppositie wordt steeds bozer. Coalitiegenoot PvdA houdt het aanvankelijk bij 'kritische vragen'. D66-leider Pechtold spreekt over 'een flinterdunne verdedigingslinie, die nergens op slaat.'

"Verbale uitvluchten", sneert Segers van de ChristenUnie. GroenLinks noemt het optreden ongeloofwaardig, fractieleider Klaver noemt Van der Steur arrogant en luchthartig. "U heeft ons gewoon bedonderd", vindt SP-voorman Roemer. "Gebrekkige antwoorden", vat Buma van het CDA het relaas samen.

Het is Geert Wilders die de houding van de Kamer samenvat. "Dit is gestold, gesublimeerd wantrouwen", zegt de PVV-leider. Hij houdt de minister voor dat er 'formeel vertrouwen is, en vertrouwen dat je voelt'. Misschien lukt het de minister nog net een meerderheid achter zich te krijgen. Maar volgens Wilders kan hij de eer beter aan zichzelf houden en opstappen.

"Daar ga ik te zijner tijd over nadenken", reageert Van der Steur. "Nee, doe dat in de dinerpauze", zegt Wilders. Die haalt Van der Steur niet. Nadat premier Rutte hem en zijn eigen rol in de affaire heeft verdedigd, neemt de minister het woord. Hij heeft zich willen verdedigen tegen wat hij noemt 'onterechte beschuldigingen, die onfundeerd zijn en niet op feiten gebaseerd'. Maar Ard van der Steur stopt ermee. Reden: "Ik voel het vertrouwen niet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden