'Eerst valt Assad, dan is Hezbollah aan de beurt'

Syrische en Libanese betogers demonstreerden gisteren samen tegen het bewind van de Syrische president Assad in Tripoli. FOTO © REUTERS Beeld
Syrische en Libanese betogers demonstreerden gisteren samen tegen het bewind van de Syrische president Assad in Tripoli. FOTO © REUTERS

'Wij groeten het Vrije Syrische Leger' meldt een spandoek boven de weg in Badawi, een arme buitenwijk van Tripoli in noord-Libanon. Links en rechts wappert de oude Syrische vlag met drie sterren, zoals die dat ook deed voor de Syrische Baath-revolutie van 1963.

"Natuurlijk steunen wij het Vrije Syrische Leger", zegt Omar, een Libanese vijftiger, voor de nabijgelegen moskee. "Kijk naar wat er in Homs gebeurt. Een bloedbad."

Na maanden van vreedzame demonstraties is het gewapend verzet tegen het Syrische regime aanzienlijk toegenomen. Het noorden van Libanon, en vooral Tripoli, fungeert daarbij als toevluchtsoord en uitvalsbasis voor Syrische vluchtelingen en rebellen.

"Er zijn duizenden Syrische families in Tripoli en omgeving," zegt Omar. "De Libanese regering doet niets. Het zijn de islamitische partijen die hen bijstaan."

Mohamed, eigenaar van een buurtwinkel, coördineert met een walkietalkie een deel van de hulpverlening. En dat niet alleen. "Wil je naar Syrië?" vraagt hij. "Dat kan vanavond nog. Te voet. De grens is een riviertje van een meter breed."

Het Syrische leger heeft hier en daar mijnen gelegd, maar de bergen en valleien tussen Syrië en noord-Libanon laten zich niet zo makkelijk vergrendelen. Volgens Mohamed gaan vooral medicijnen de grens over. Ook worden gewonde Syrische strijders in Tripoli verzorgd, waarna ze dan weer teruggaan naar hun eigen land. En wapens?

"Ja, ook wapens", zegt hij. Van onder zijn trui haalt hij een pistool met extra magazijn tevoorschijn. "Weet je wat wij betalen voor een kogel? Drie dollar! Schandalig. Gelukkig worden wij gesteund door de Golfstaten."

Volgens hem zijn er zelfs Arabieren uit de Golf in Tripoli. Het is geen geheim dat landen als Katar en Saoedi-Arabië steun verlenen aan de Syrische Nationale Raad (SNC), een overkoepelend orgaan van Syrische oppositiepartijen gedomineerd door de Moslimbroederschap. De SNC bedankte onlangs de Saoedische koning met een paginagrote advertentie in de Arabische krant Al Hayat.

Volgens Mohamed worden de meeste wapens opgekocht in Zuid-Beiroet. "Daar kun je alles kopen, ook wapens", zegt hij. Zijn relaas wordt bevestigd door het interview dat een illegale wapenhandelaar, Aboe Imad, onlangs gaf aan het Libanese tijdschrift Executive.

Aboe Imad vertelde hoe de prijs van een kalasjnikov in een jaar verdubbeld is naar zo'n 1500 euro; en dat terwijl hetzelfde wapen in 2005 niet meer dan 200 euro kostte. De meeste wapens komen uit Irak. Hij heeft echter ook een aantal gloednieuwe M-16's die de Amerikanen ooit aan Libanons christelijke milities leverden. Prijs? 1800 euro, het vijfvoudige van vijf jaar geleden.

Vanwege het moeilijk begaanbare terrein tussen Libanon en Syrië, en de controle in beide landen, zijn het geen grote hoeveelheden wapens die de grens overgaan. Als het aan de Syrische Nationale Raad ligt, komt daar spoedig verandering in. In november zou contact zijn gelegd met Libië om de Syrische rebellen via Turkije of Irak te bevoorraden. Volgens sommigen zou dat scenario reeds in gang zijn gezet.

Mohamed denkt daarom dat het ook niet lang meer duurt voordat het Syrische regime zal vallen. En als soenniet in hart en nieren weet hij al wat het volgende doelwit moet zijn: Hezbollah, Libanons sjiitische Partij van God. "Wij willen geen Iraanse satellietstaat zijn", zegt hij. "En zonder steun van Hezbollah was Assad al lang weg geweest."

In Tripoli is Syrië zeker niet geliefd

Tripoli is Libanons op een na grootste stad. De meeste van de 500.000 inwoners zijn soennieten, al heeft de stad ook een aanzienlijke christelijke en alawitische minderheid. Syrië is er bepaald niet geliefd. Tijdens de Libanese burgeroorlog hield het Syrische leger de stad met harde hand onder controle.

In het recente verleden werd ook regelmatig gevochten tussen pro-Syrische alawieten en conservatieve soennieten. De stad staat bekend als de soennitische hoofdstad van Libanon. Een deel van de bevolking is salafistisch en streeft een terugkeer naar de vroege, pure islam na. De uit Engeland verbannen geestelijke Omar Bakri heeft hier een thuis gevonden en een van de daders van de aanslagen van 11 september kwam uit Tripoli.

In 2007 werd een nabijgelegen Palestijns kamp geïnfiltreerd door een aan Al Kaida gelieerde groepering. Pas na een beleg van drie maanden kreeg het Libanese leger het kamp weer onder conrole.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden