Eerst vakantie, met tienerdiensten en gezang rond kampvuur

Na hun studie aan de Protestantse Theologische Universiteit zijn ze er klaar voor: een baan als dominee. Nu die geschikte kerkgemeente nog vinden. Trouw volgt drie theologen tijdens hun zoektocht naar werk.

Heb je al iets gehoord? De ouders van Petra de Nooy vragen het haar geregeld. Ze zucht. Nee, nog niet, heeft ze tot nu toe moeten antwoorden. "Er zijn wel kerkgemeenten waarvan ik verwacht binnenkort iets te horen. Ze hebben me gebeld of gemaild om te laten weten dat ze een vacature hebben uitstaan. Ze willen dus dat ik reageer."

De Nooy heeft zich aangemeld bij de 'Predikantenpool', een soort uitzendbureau voor jonge, net beginnende dominees. "Mijn naam is daar nu bekend, dus gemeenten kunnen zo contact met mij opnemen. Het enige minpuntje: het zijn vooral kerkgemeenten in echt de uithoeken van het land die er gebruik van maken. En het is nu juist mijn droom om bij een kerk in de Randstad aan de slag te gaan." Stilte. "Ach, uiteindelijk wil ik natuurlijk ook gewoon aan het werk."

Maar eerst gaat ze twee weken met vakantie, naar Italië. "Als ik terugkom, ga ik een week naar een christelijke zomerconferentie in Biddinghuizen. Dat lijkt me fantastisch. Iedereen verblijft daar in tenten op het festivalterrein. Er wordt daar van alles voor ze georganiseerd."

Tienerdiensten bijvoorbeeld. Daar zal De Nooy er een aantal van leiden. Maar ze helpt ook mee met de sportactiviteiten en workshops. "Het leuke is dat je met de jongeren kunt kletsen over gewone dingen. Bijbaantjes, vakantie, en over God natuurlijk. Dat is vaak erg verfrissend. Ze denken toch op een andere manier na over het geloof." Dat vergt wel enige aanpassing, legt ze uit. "Ik zorg er altijd voor dat ik bepaalde woorden vermijd. Genade bijvoorbeeld. Maar ook: 'vergeving' en 'eeuwigheid'. Dat zegt ze gewoon weinig. Ik denk dat het beter is deze hoogdravende woorden niet te gebruiken, maar ze te omschrijven. Dat komt veel meer binnen, snap je?"

Ook Hans van Rumpt gaat er een paar weken tussenuit. "Met mijn gezin ga ik naar een vakantiepark in de Dordogne. Ik sluit er dan de week af met een zondagse kerkdienst voor de Nederlandse vakantiegasten." Hij verheugt zich op het gezang rondom het kampvuur. "Niet dat ik nu zo goed kan zingen. Dat kunnen de anderen beter, denk ik. Maar het is altijd een prachtig moment: de verschillen tussen alle kerkmuren vallen dan opeens weg."

Na zijn Franse vakantiediensten gaat Van Rumpt een paar dagen naar Spanje met zijn vrouw en kinderen. "Dat heb ik expres zo gepland. Het is prettig om daarna weer even in de anonimiteit te kunnen treden." En om even opgelucht adem te kunnen halen. Twee weken geleden legde hij zijn colloquium af: zijn kerkelijk sollicitatiegesprek. "Ik moest 's ochtends naar het landelijk dienstencentrum van de Protestantse Kerk komen. Daar wachtten twee predikanten, een ouderling en een diaken mij op. Ze stelden allerlei vragen over mijn roeping. 'Wie is God voor jou?', bijvoorbeeld. 'En waarom wil je predikant worden?' Je staat daar niet altijd uitgebreid bij stil."

Het gesprek zorgde bij Van Rumpt voor de nodige spanning. "Het is niet niks. Eerst krijg je dat formele gesprek en vervolgens moet je op de gang wachten zodat zij konden overleggen. Gelukkig wachtte mijn vrouw daar op mij. En we kwamen een bekende tegen. Die kon me een beetje geruststellen."

Het moment waarop hij het testimonium kreeg uitgereikt, vond hij best emotioneel. "Zodra ik die brief in ontvangst nam, wist ik: nu is het zover. Ik weet natuurlijk dat het in de lijn der verwachtingen lag dat ik dominee zou kunnen worden. Maar nu is het helemaal officieel! Ik ben beroepbaar en zou zó ergens geplaatst kunnen worden. Er is geen weg meer terug. Gelukkig weet ik dat God meegaat en dat Hij mij en mijn gezin zal leiden."

De derde theoloog, Lennart van Berkel, is onder de pannen: hij heeft in mei een beroep aangenomen naar Spijkenisse.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden