Eerst regen, later opklarend

(Trouw) Beeld
(Trouw)

In de Spaanse stad Valladolid was het gistermiddag kouder dan op Spitsbergen. Om 13 uur wees de thermometer in Valladolid 2,1º aan, in Longyearbyen was het op hetzelfde tijdstip 2,9º. De verzachting in het hoge noorden, samenhangend met een depressie ten oosten van Groenland, heeft ook de winter in Scandinavië een knauw gegeven. Het Zweedse Nikkaluokta meldde maandagavond -28,6º, gistermiddag vroor het daar slechts 1,2º. Bij ons wordt tijdens het komend weekeinde (zeer) zacht weer verwacht, ofwel voor het eerst sinds 20 november dubbele cijfers (maximaal 10 tot 11 graden).

Gisteren werden op veel plaatsen de laagste middagtemperaturen van deze prille meteorologische winter gemeten. In dichte mist (zonloze dag) bleef het ’s middags in onder meer het IJsselmeergebied licht vriezen (om 16 uur in Stavoren -0,7º). Een ijsdag is het niet geworden, omdat de temperatuur ’s nachts tijdelijk boven nul was. De laagste nachtelijke temperatuur werd gemeten op het vliegveld van Rotterdam: -3,4º.

Vanochtend trekt een frontaal systeem over ons land. Op veel plaatsen regent het en in het oosten kan het aanvankelijk glad zijn door ijzel. Vanmiddag wordt het van het westen uit droog en klaart het op. De temperaturen lopen uiteen van 2 tot 3 graden in het oosten en maximaal 8 aan zee. De wind ruimt naar het noordwesten en is matig, aan de kust vrij krachtig. De komende nacht zakt het kwik in opklaringsgebieden naar lokaal circa -1 graad. Plaatselijk kan weer mist ontstaan en er is kans op gladheid. Donderdag overdag neemt de bewolking op de nadering van een warmtefront toe. Later valt ook wat (mot)regen. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig.

In de Siberische provincie Jakoetië, net zo groot als India, duurt de barre kou voort. In Kjusjur, nabij de monding van de Lena, werd gisteren -52,0º gemeten. Volgens Duitse bronnen, waar ik maandag aan refereerde, zou dit de laagste decembertemperatuur ooit zijn. Ik ben gisteren zelf in de archieven gaan spitten en kwam tot de conclusie dat dit niet het geval is. Zo werd op 23 december 2002 -52,8º gemeten. Steeds vaker zie je dat sommige commerciële weerbureaus, die de laatste jaren in Europa als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten, zich schuldig maken aan uitermate oppervlakkige berichtgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden