Eerst naar Libanon, en dan naar Syrië om te vechten

Een gemaskerde Syrische rebel in het Hanano-gebied ten noorden van de stad Aleppo. Beeld ANP
Een gemaskerde Syrische rebel in het Hanano-gebied ten noorden van de stad Aleppo.Beeld ANP

Het gemak waarmee een jonge moslim naar de gewelddadige djihad in Syrië wordt getrokken, is 'zeer zorgwekkend'. Het moeilijkste deel van dit extreme radicaliseringsproces is het begin in Nederland waarmee de jongere de 'heilige strijd' in wordt gezogen.

Dat zegt Halim el Madkouri, programmamanager 'religie, rechtsstaat en samenleving' van het multicultureel instituut Forum. Hij begeleidt een groot onderzoeksproject over islamitische transnationale netwerken. Daaronder valt ook het deelonderzoek 'Lebanese salafi's between the Gulf and Europe' van onderzoeker Zoltan Pall van de Universiteit Utrecht, dat nu in opdracht van Forum is uitgekomen. In het onderzoek worden de netwerken tussen Europa en het Midden-Oosten beschreven van de orthodoxe salafistische moslims. De moslimjongeren uit Nederland die in Syrië vechten komen uit de zogeheten 'haraki'-salafisten. Dat is de politiek-ideologische en activistische tak binnen het salafisme.

Volgens El Madkouri begint de zoektocht van jongeren op het internet, waar ze speuren naar een imam die een voor hun aantrekkelijke toon aanslaat. Ze belanden dan bijvoorbeeld bij een salafistische imam ergens in het land. De jongeren die het meest vatbaar zijn, zijn die van de straat, bijvoorbeeld leden van jeugdbendes. "Dat zijn jongens die uit de criminaliteit komen, niet tevreden zijn met hun leven, kwaad zijn op de overheid en problemen hebben op het thuisfront", legt El Madkouri uit.

Losweken van thuisfront
Eenmaal bij de imam is er direct sprake van filtering. Na de eerste preek komt een deel terug, anderen blijven weg. In de islam is het gehoorzamen van de ouders 'zeer belangrijk'. Maar zij die terugkeren bij de imam raken er langzaamaan van overtuigd dat ze in naam van Allah ook zaken voor hun ouders verborgen mogen houden. Daarmee begint het losweken van de jongere van het thuisfront. De prediker stelt vervolgens de jongere voor om in het buitenland meer over de islam te leren.

Dan wordt via inzamelingsacties geld bijeengebracht om de reis naar Libanon te sponsoren. Eenmaal daar gaan ze in de leer bij de imams die gelieerd zijn aan djihadistische organisaties. Ouders komen er pas als hun zoon weg is achter welk pad hij bewandelt.

De jongeren reizen vanuit Libanon naar Syrië. Daar sluiten ze zich aan bij de verschillende djihadistische strijdende partijen. Sommigen belanden uiteindelijk bij Al-Nusra - het Al-Kaida van Irak dat nu actief is in Syrië - dat deze onervaren jongens als 'kanonnenvlees' aan het front of 'zelfmoordcommando' inzet.

"Slechts een klein deel van de ouders stuurt hun kind zelf naar het Midden-Oosten om te studeren, en dan vooral naar Saudi-Arabië en Egypte. De risicojongeren gaan de andere kant op, richting Libanon en uiteindelijk Syrië", zegt radicaliseringsexpert El Madkouri.

Om hoeveel jongeren het in totaal gaat, is niet precies bekend.

Syrische rebellen, Beeld ANP
Syrische rebellen,Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden