Eerst melken, daarna weer naar bed

De familie Stam
Jan: Koeien houden zich niet aan de zondagsrust. Ze weten niet eens welke dag het is. Op de boerderij is het altijd druk. 's Ochtends melken, 's avonds melken. Jullie journalisten zijn vaak op zondag vrij, maar wij moeten altijd werken.

Piet: Op zaterdagavond ga ik uit. Dan kom ik vaak midden in de nacht thuis. Om vijf uur 's ochtends ga ik er dan weer uit voor het melken. Rond negen uur ben ik klaar en dan ga ik lekker weer een paar uur terug naar bed. Soms ga ik van het uitgaan rechtstreeks naar de koeien. Dat is makkelijk. Het heeft ook best iets gezelligs: zo vroeg in de ochtend met de koeien in de stal. Ik ben graag boer.

Adrie: Hij heeft altijd zin om te werken.

Jan: Je kunt koeien best om half negen 's ochtends melken, maar dan moet je dat 's avonds ook om die tijd doen. Er moet twaalf uur tussen zitten. Je bent er toch twee uur mee bezig en je hebt er niks aan om zo laat in bed te liggen.

Adrie: Ik ga zondagochtend naar de kerk. Jan en Piet niet. Gewoon naar de kerk hier in het dorp. Ik vind het fijn om er mensen te ontmoeten en naar de dominee te luisteren. Je steekt er toch altijd wat van op. Maar voordat ik ga, verzorg ik eerst onze gehandicapte zoon. Die woont ook bij ons. Hij denkt mee met alles en kan met zijn rolstoel het erf op.

Jan: Ik ben van huis uit katholiek. Vroeger deed ik erg mijn best om de late mis van half twaalf te halen. Dat haalde je net na het melken. Nu ga ik nooit meer.

Adrie: Hij heeft zoveel rituelen op zondag dat hij er niet meer aan toekomt.

Jan: Ik sta vroeg op en ga de kalfjes voeren en de melkput schoonmaken. Of ik spoel de melkmachine nog een keertje door.

Adrie: Hij gaat ook wel eens in de wei de beesten tellen.

Piet: Op zondag zorgt mijn moeder altijd dat er croissants zijn.

Adrie: Voordat ik naar de kerk ga, zet ik dominee Van der Veer aan op de televisie. Dan horen mijn man en kinderen het ook. Piet is trouwens wel op de zondagsschool geweest.

Piet: Dat is heel erg lang geleden.

Adrie: Daar heb je best een leuke tijd gehad.

Piet: Later ben ik ook nog naar een jeugdclub gegaan.

Jan: Wij houden wel rust op zondag. Het is toch een speciale dag voor ons.

Piet: We doen alleen het hoogst noodzakelijke. Maar als het gras gekuild moet worden en we weten al dat het maandag gaat regenen, doen we dat gewoon op zondag.

Jan: Dat geeft in het dorp geen scheve ogen. Er zijn er wel meer die op zondag met de trekker het land op gaan.

Adrie: Om twaalf uur lunchen we samen. Gewoon brood, hoor.

Jan: We eten 's avonds warm.

Adrie: Dan hebben we soep en bakken we patat. Zondagmiddag ben ik vrij van koken.

Piet: Op zondagmiddag zitten we soms gewoon wat bij elkaar. Of we gaan ieder onze eigen weg.

Adrie: Er komt wel eens iemand op bezoek of wij gaan ergens heen. Een beetje toeren met de auto. Dan wordt er hier in de buurt bijvoorbeeld een weg aangelegd en dan ga ik daar met Jan en onze andere zoon naar kijken. Echt iets voor de zondag.

Jan: Er is hier altijd wel wat te doen.

Adrie: We luisteren nooit naar sport op de radio. Ook mijn zoon in de rolstoel geeft er niets om.

Piet: Ik heb geen tijd om aan sport te doen.

Adrie: We kijken op zondagavond met z'n allen naar 'Boer zoekt vrouw'. Dat vinden we een mooi programma.

Jan: Al vind ik het niet zo spannend als vorige keren.

Adrie: Dat is waar. Er gebeurt nog niet zo veel. Maar het is een groot probleem hoor, alleenstaande boeren. In onze omgeving wonen er een hoop die geen vrouw hebben.

Jan: Onze Piet heeft al een vriendin. Daar gaat hij op zondag vaak mee op stap. Ze heeft een paard. Daar is ze behoorlijk druk mee.

Piet: Ik heb dat programma niet nodig.

Wie zijn jan, piet en adrie?
Jan Stam (64) is boer. Hij is getrouwd met Adrie Stam (61). Ze hebben drie kinderen, wonen in Mijdrecht en hebben een melkveebedrijf met honderd koeien. Die geven gemiddeld elk twintig liter melk per dag. Hun zoon Piet (26) is ook boer. Hij woont nog bij zijn ouders en zal te zijner tijd het bedrijf overnemen.

De zondag bepaalde het ritme van de week, de kerk het ritme van de zondag. Nu kerkbezoek niet meer zo vanzelfsprekend is, vullen we de zondag met onze eigen rituelen. Deze week de zondag van:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden