'Eerst maakten we een finishfoto, nu een film'

Leerling Rotterdam beoordeeld op laatste drie jaar basisschool

Alle Rotterdamse middelbare scholen gaan vanaf dit schooljaar dezelfde toelatingseisen stellen. De prestaties in de laatste drie jaar van de basisschool worden leidend voor het advies dat de leerlingen in groep acht meekrijgen. Zo hebben de leerlingen gelijke kansen, wat tot dusver niet altijd het geval was. Nu hanteren de scholen nog hun eigen toelatingsnormen. Amsterdam gooit het over een andere boeg en kiest voor een matchingsysteem.

Middelbare scholen die in Rotterdam erg in trek waren, konden met de oude regels hun toelatingsnormen verhogen. Dat werkte ongelijkheid tussen scholen in de hand. Een populair gymnasium kon de minimale Citoscore voor toelating ophogen, omdat er toch genoeg aanmeldingen waren. Andersom gold dat ook. Zwakkere scholen lieten wel eens mavoleerlingen op de havo toe, om de klassen te vullen.

Dit schooljaar is de Citotoets in belang afgenomen. Die wordt niet meer in februari gehouden, maar eind april. Dan zijn de leerlingen al toegelaten op een middelbare school. De Tweede Kamer heeft bepaald dat de Citotoets alleen nog als second opinion mag gelden, wanneer die hoger is dan het advies dat de leerling gekregen heeft.

Rotterdam keek de plannen af in Friesland en de stad Utrecht, waar soortgelijke eisen gaan gelden. Volgens de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge van onderwijs, jeugd en gezin (CDA) heeft het advies van de basisscholen nu een bredere basis. "Vroeger maakten we een finishfoto, nu maken we een film van de laatste drie jaar van een basisschoolleerling."

Omliggende gemeenten willen meedoen met Rotterdam. Veel kinderen uit buurgemeenten gaan in Rotterdam naar school. Capelle aan den IJssel doet dit jaar al mee, de andere gemeenten moeten het schooljaar 2015-2016 aansluiten. Ook wordt volgend schooljaar beslist wat scholen gaan doen bij te veel aanmeldingen. Opties zijn volgens De Jonge een loting of selectie op postcode.

Volgens Marcel van der Knaap, voorzitter van de Rotterdamse schoolbesturenkoepels LMC en Fokor, zullen de scholen zich aan de zichzelf opgelegde regels houden. "Het is hun verantwoordelijkheid elkaar terecht te wijzen." De sterke scholen, die voorheen hun leerlingen konden kiezen, willen ook meewerken: "Die hebben belang bij duidelijkheid, die kregen nu vaak met onvrede en onbegrip te maken."

In Amsterdam is het loten voor toelating op de middelbare school vervangen door een 'matchingsysteem', waar de leerlingen sowieso op één van de scholen van keuze terechtkomen. Vroeger gaven basisschoolleerlingen en hun ouders een voorkeursschool op. Er volgde een loting, waarna uitgelote leerlingen over de andere Amsterdamse scholen verdeeld werden. "Heel onbevredigend", zegt wethouder Simone Kukenheim (D66). "Daardoor gingen ouders strategisch kiezen. Ze kozen niet hun echte voorkeur, om uitloten te voorkomen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden