Eerst Kamerlid staakt tegen 'Chambre de Manipulation'

De Eerste Kamer.Beeld anp

Senator Kees de Lange laat de vergaderingen vandaag en morgen in de Eerste Kamer aan zich voorbijgaan. Volgens De Lange van de Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF, die namens lokale provinciale partijen zitting neemt in de senaat) is de vergaderagenda de laatste weken van het jaar zo vol dat hij te weinig tijd heeft om belangrijke wetsvoorstellen goed te lezen en voor te bereiden.

Hij vindt ook dat sommige plannen best later kunnen worden afgehandeld. 'Dat daarvoor niet gekozen is, heeft helaas alles te maken met partijpolitieke overwegingen', aldus De Lange, die zijn afwezigheid meldt in een brief aan voorzitter Ankie Broekers-Knol.

Daarin stelt hij: 'De ontwikkelingen van de laatste weken geven aan dat de Eerste Kamer zijn rol van 'Chambre de Réflection' niet waarmaakt, en verwordt tot een 'Chambre de Manipulation'. De senator stelt dat hem dan ook geen andere keus rest 'dan niet bij deze charade aanwezig te zijn'.

Begrip bij Kamervoorzitter

Ankie Broekers-Knol zegt begrip te hebben voor de problemen van De Lange. Ook omdat er dit keer net wat meer onderwerpen liggen waarbij niet alleen de behandeling van het Belastingplan tijdrovend is, maar ook het aanscherpen van de spelregels voor pensioenfondsen veel tijd kost. 'Maar het is altijd enorm zwaar, zo voor het kerstreces. Dat is nauwelijks te doen voor een eenmansfractie. Kees de Lange is een hard werkend en consciëntieus Kamerlid dat bijna alle plenaire debatten bijwoont. Maar de agenda is volgens de gewone procedure opgesteld, ze is met alle fractievoorzitters besproken.'

Een keer extra vergaderen op maandagmiddag moet kunnen, meent Broekers-Knol. Maar doorgaan tot 1 uur 's nachts en de volgende dag vroeg verder om opnieuw in de kleine uurtjes te eindigen, dat moet wel uitzondering blijven. 'Toch is het wel heel goed dat senatoren het er, vaak naast een drukke hoofdfunctie, voor over hebben. Iedereen hier weet hoe belangrijk het is dat wetgeving voor het volgende jaar goed wordt geregeld.'

Met minister-president Mark Rutte en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is Broekers-Knol in gesprek om het nu heftige einde van het jaar voor een volgende keer wat te verlichten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden