Eerst het zuur, straks het zoet, is mantra van Desi Bouterse

Arme Surinamers zijn niets opgeschoten met 'Baas Bouta'

Grote ophef in Paramaribo na het verschijnen van een kritisch spotje over de regering-Bouterse. "Ik ben nog steeds skeer (blut, red.), problemen gaan niet op, ze worden steeds meer", roepen de rappers in de clip.

Het is een nummer dat Desi Bouterses NDP tijdens de verkiezingsrace van 2010 gebruikte als anti-campagne tegen twee regeringen van Ronald Venetiaan, maar dat met de recent stijgende benzineprijzen, verhoogde belastingen en een devaluerende munt (allemaal impopulaire maatregelen van de net aangetreden regering) als een boemerang terugkeert.

Oppositiepartij NPS remixte het filmpje. Rode draad: na bijna driekwart jaar onder 'baas Bouta's' bewind verbetert er voor de armere lagen van de samenleving niets. Integendeel, een financiële strop dreigt.

Eerst het zuur, over twee jaar het zoet, zo propageert Bouterses voorlichtingsdienst tot in den treure op televisie. Uit die mantra moet de gemeenschap voorlopig moed putten. Er wordt aan Suriname's toekomst gewerkt, maar de eerste twijfelaars en zelfs aanhangers van de NDP zetten hun kritische kanttekeningen. De beloofde ommezwaai blijft uit.

Met een duurder dagelijks leven is de economische rek er bij veel gezinnen uit. Betrouwbare opiniepeilingen zijn Suriname vreemd, maar de mofokoranti (mondkrant, het roddelcircuit op straat) zoemt volop. "Ligt het aan mij of zie ik ineens mensen in derdehandsvodden rondlopen op de markt? Het is heel, heel lang geleden dat me dat opviel", verzucht journaliste Euritha Tjan A Way.

Een hoogopgeleide midden-dertiger, die vorig jaar voor het eerst de NDP van Bouterse koos: "Ik ben diep teleurgesteld. We verwachtten een nieuwe koers, weg van het oude systeem, van etnisch gestoelde politiek met dito benoemingen op hoge posities, maar komen bedrogen uit.

De recente maatregelen van de regering-Bouterse hebben desastreuze gevolgen. In 2010 kende Suriname 10 procent inflatie (een jaar daarvoor was dat 1,3 procent), het Internationaal Monetair Fonds verwacht in 2011 16 procent.

Coalitiepartner en oud-Junglecommandoleider Ronnie Brunswijk sputterde in december al dat een president zich moet verantwoorden voor de volksvertegenwoordiging, zoals het in een democratie hoort. Oppositiepartij Nieuw Front verliet uit onvrede al drie keer een parlementsvergadering, onder meer omdat naast de president steeds meer ministers het laten afweten tijdens de bijeenkomsten.

Het Surinaamse staatshoofd komt niet graag in De Nationale Assemblée. Als oppositielid werd hij in 2009, na een vol jaar afwezigheid, vervangen. Tot nu toe heeft Bouterse twee keer zijn gezicht laten zien, tijdens Onafhankelijkheidsdag en de jaarrede. "Ik kom naar het parlement als ik moet", zegt hij.

Op het presidentieel paleis, hemelsbreed honderd meter van het parlement aan het Onafhankelijkheidsplein, worden de werkelijke lijnen uitgezet: het in kaart brengen en ordenen van de illegale goudzoekerssector (om meer belastinggeld binnen te slepen), een nieuwe deal met het Amerikaanse goudwinbedrijf Newmont en handelscontracten met Venezuela worden daar onder handen genomen.

Er zijn wel degelijk lichtpunten om te koesteren. Het parlement voerde bijvoorbeeld een aantal verdragen door die al jaren klaarlagen (zoals de toetreding tot de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten). Parlementsvoorzitter Jenny Simons belooft dit jaar belangrijke wetgeving, met de anti-corruptiewet voorop, door de Assemblée te loodsen. De oudedagsvoorziening en kinderbijslag zijn verhoogd.

De christelijke oppositiepartij DOE (1 van de 51 parlementszetels) maakte de balans op en gaf Bouterse een rapportcijfer: een zes min.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden