Eerst het conflict sussen, en dan een oprechte dialoog met Moskou

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

In het oosten van Oekraïne zijn de eerste doden gevallen, maar in Genève lijkt het overleg net op tijd wat te hebben opgeleverd. Rusland, de VS, de EU en Oekraïne kwamen overeen dat de Russischtalige opstandelingen hun wapens moeten inleveren en de bezette gebouwen moeten verlaten.

Dat is goed nieuws, al kan de crisis nog steeds uit de hand lopen. Want de Russische president Poetin zei gisteren op televisie niet voor niets dat hij van zijn parlement mag ingrijpen als volksgenoten in gevaar komen. Ook herhaalde hij dat 'de bevolking' in Oost-Oekraïne, net als in de Moldavische regio Transnistrië, haar eigen lot mag bepalen. Daarmee impliceert hij onafhankelijkheid of aansluiting bij Rusland. Zo'n afscheiding is voor Oekraïne en Moldavië echter net zo onaanvaardbaar, als voor Moskou twintig jaar geleden de Tsjetsjeense wens was tot afscheiding. Poetin heeft die wens dan ook met keihard ingrijpen onderdrukt.

De afgelopen dagen leek Oekraïne een vergelijkbaar proces ingerommeld te worden als eerder ontstond op de Krim en in de Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië. En los van steeds scherpere sancties hadden de Verenigde Staten en de Europese Unie er uiteindelijk weinig aan kunnen doen als Moskou was doorgegaan. Zolang er geen grenzen worden gewijzigd van een Navo-lidstaat, blijft militair ingrijpen door het Westen namelijk onwaarschijnlijk, hoe hard dat ook klinkt. De de-escalatie die in Genève over Oost-Oekraïne lijkt te zijn bereikt is dan ook zeer welkom, voor Oekraïne zelf in de eerste plaats, maar ook voor het Westen.

Zelfs als het conflict in Oost-Oekraïne met een sisser afloopt zullen de VS en de EU-lidstaten hun beleid ten aanzien van Rusland moeten aanpassen. Zo is met name een fundamentele wijziging in het energiebeleid noodzakelijk om de Europese afhankelijkheid van Russische energie te verminderen.

Maar bij die beleidsherziening zullen ook de Russische zorgen serieus genomen moeten worden, wil de stabiliteit op langere termijn gewaarborgd worden. Zo moet er - als er ook een deal komt over de Krim - een oprechte dialoog met Moskou op gang moeten komen over de voor Moskou onaanvaardbare toezegging aan Oekraïne dat het op termijn lid kan worden van de Navo. Men kan dit opvatten als buigen voor geweld, maar ook als het herstellen van een strategische uitglijder van de Navo, hoe goed die toezegging aan Oekraïne ook was bedoeld. Rusland heeft belangen in zijn buurlanden, en is en blijft te machtig om die te negeren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden