Eerst het avondgebed, daarna de wedstrijd tegen de Cabo's

Emoties in Rotterdam-West lopen hoog op bij voetbalinterland Marokko-Kaapverdië (1-1)

REPORTAGE | JAN-CEES BUTTER | ROTTERDAM

Het is half zeven in de Van Citterstraat, een drukke weg in Rotterdam-West. Eén voor één druppelen er mannen binnen bij de Marokkaanse stichting Abou Rak Rak - vernoemd naar een rivier in Marokko. Het is de avond van Marokko-Kaapverdië, de tweede poulewedstrijd in de Africa Cup.

Rotterdam-West is al weken in de ban van Marokko-Kaapverdië. De tweede stad van Nederland (bijna 620.000 inwoners) is voor de helft allochtoon. De Marokkanen (ruim veertigduizend) en de Kaapverdianen (bijna twintigduizend) zijn goed vertegenwoordigd. Veel kinderen uit de tweede en derde generaties zijn met elkaar opgegroeid via school, sport of op straat.

Salah Bulahrouz, beheerder van de stichting, kijkt in eerst instantie ietwat verbaasd bij het Nederlandse bezoek. Of we welkom zijn? "Natuurlijk", zegt hij. "Iedereen is hier welkom. Willen jullie Marokkaanse muntthee of koffie?"

Binnen is het een drukte van jewelste. Tientallen mannen dammen, dominoën of praten over de wedstrijd, die in twee zaaltjes wordt vertoond; in één zaal staat zender Al Jazeera op, in de andere Eurosport. Om vijf voor zeven, vlak voor de wedstrijd, loopt een gezelschap ineens weg. "Om zeven uur begint het avondgebed", verklaart Bulahrouz. De moskee is om de hoek. Wel zo gemakkelijk. De meesten keren even later terug.

Het Marokkaans voetbalelftal, bijgenaamd De Leeuwen van de Atlas, start deze avond met veel spelers die een verleden hebben in de eredivisie, onder wie Mounir El Hamdaoui (ex-Ajax), Oussama Assaidi (ex-Heerenveen), Nordin Amrabat (ex-PSV) en Karim El Ahmadi (ex-Feyenoord).

Halverwege de eerste helft komt de wedstrijd pas echt los. Marokko krijgt kansen, wat voor de nodige emoties zorgt in Abou Rak Rak. De mannen scanderen liederen. Maar de pret verdwijnt als Kaapverdië voor rust ineens scoort. Wegwerpgebaren en Arabische scheldwoorden volgen. "De bondscoach moet weg", roept er één. "Hij is niks." Marokko verliezen van het nietige Kaapverdië? Het zal toch niet...

Voor Kaapverdië is de Africa Cup, dit jaar gespeeld in Zuid-Afrika, een beloning na de ongekende prestatie van half oktober, toen het elftal zich voor het eerst in de historie wist te plaatsen voor het eindtoernooi. Ze versloegen Kameroen met 1-0. Cabo Verde heeft eveneens een Nederlands tintje. Toni Varela (Sparta), Guy Ramos (RKC) en Josimar Lima (Dordrecht) behoren tot de selectie. In Rotterdam-West was de vreugde na de verrassende kwalificatie groot onder Kaapverdianen. Op de Heemraadssingel ontstond half oktober een spontaan volksfeest, waar Kaapverdianen tot diep in de nacht kabaal maakten.

Marokkanen rijden het liefst toeterend hun rondjes rond het Hofplein, in het centrum van Rotterdam. Maar zover komt het niet, al biedt de gelijkmaker van El Arabi nog even hoop. De mannen veren op, vliegen elkaar in de armen en slaken vreugdekreten.

Marokko probeert daarna van alles om te winnen. In Abou Rak Rak stijgt de temperatuur ineens flink. Maar Kaapverdië, een eilandengroep voor de westkust van Afrika, is meer een collectief, waarbij de spelers met het mes tussen de tanden spelen en meer homogeniteit uitstralen. Marokko heeft de individuele klasse, Kaapverdië de grootste teamkracht. Het blijft 1-1.

Na het laatste fluitsignaal loopt het zaaltje direct leeg. Sommige Marokkanen maken wegwerpgebaren. Ze snappen er niets van. Zo veel kwaliteit, maar niet eens kunnen winnen van de Cabo's. Dat krijgen de Mocro's vandaag te horen in Rotterdam-West.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden