In de schaduw van de minaret

Eerst een politiek heropvoedingskamp, en daarna mag Erfan Hezim hopelijk naar het WK

Een werknemer in een fabriek in de Chinese stad Haimen controleert de voetballen die dit jaar gebruikt worden voor het WK in Rusland.Beeld AFP

Misschien is het wel beter voor China dat het nu nog niet meedoet aan het WK voetbal. Het grote talent Erfan Hezim (op internet ook Yeerfan) is pas negentien jaar oud. Mei vorig jaar bejubelde de website Xinhuanet hem vanwege een omhaalgoal voor het nationale jeugdteam in een wedstrijd tegen Hongarije.

Briljant is hij zeker, maar wat jong is moet rijpen. Op het eerstvolgende WK, over vier jaar, zal hij meer kunnen betekenen voor het Chinese seniorenelftal dan nu en ook zal hij dan een beter mens zijn. Want aan zijn persoonlijke vervolmaking werken juist nu de autoriteiten hard. Het voetbal ligt even stil. Hij vertoeft tijdelijk, sinds februari, in een politiek heropvoedingskamp. Hoe tijdelijk dat zal zijn hangt af van zijn vorderingen bij het uit het hoofd leren van politieke leuzen en lofprijzingen op Xi Jinping, president voor het leven van China. Als hij er met de pet naar gooit dan zal hij bij zijn vrijlating alleen nog bij de veteranen kunnen meevoetballen.

Erfan behoort tot de islamitische minderheid van de ongeveer tien miljoen Oeigoeren, in de noordwestelijke provincie Xinjiang. Oeigoeren zijn geen etnische Chinezen, hun moedertaal is een soort Turks. Sinds enige jaren staan ze bloot aan allerlei vormen van religieuze en culturele onderdrukking. Moskeeën zijn omgetoverd tot communistische propagandacentra, de Koran is er verboden, mensen hebben op hun smartphone een verplichte app die hun gangen nagaat en hen opdrachten kan geven.

Waterboarding

De autoriteiten hebben bij de Oeigoeren kostgangers ingekwartierd, die aan hun gastgezinnen les geven in de Chinese taal en politiek. Ook zouden de autoriteiten bezig zijn de traditionele islamitische begrafenissen in te wisselen voor Chinese crematies. Bovendien verblijven volgens de berichten astronomische aantallen mannen in heropvoedingskampen, waar ze communistische politieke scholing krijgen, of soms waterboarding (een martelmethode) als het onderricht niet wil vlotten. Dat alles in het kader van 'terrorismebestrijding'.

In zo'n omgeving doet ook voetballer Erfan toegevoegde levenservaring op. Voor zijn opname in het verbeterhuis speelde hij als veelbelovende jonge spits bij de club Jangsu Suning FC uit Nanking, die uitkomt in de Chinese eredivisie. Nanking ligt enige duizenden kilometers verwijderd van Erfans geboortegrond in Xinjiang. Toen hij een keer zijn ouders bezocht grepen de autoriteiten hem in de kraag. Volgens hun logica met goede redenen. Bijvoorbeeld zijn leeftijd, want de heropvoedingscampagne is vooral gericht op Oeigoeren jonger dan veertig jaar.

Ook is Erfan wel eens in het buitenland geweest, met name in Spanje en Dubai. Dat was vanwege voetbal. Hij speelde bij zijn uitstapjes wedstrijden en deed trainingsarbeid. De Chinese wet overtrad hij niet, maar daar gaat het ook niet om. Want of hij nou legaal of illegaal bezig was, hoe dan ook snoof hij in het buitenland kwalijke ideologische dampen op. Politiek gezien was hij dus ziek. Vergelijk het met mensen die terugkeren uit een gebied waar een epidemie heerst, ook die plaats je in quarantaine. De voetballer moet zijn verblijf in het kamp dan ook niet opvatten als een straf, maar als een noodzakelijke behandeling. Als die zou uitblijven zou hij een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving kunnen worden. Alle reden voor dankbaarheid dus. Wel vraag je je af of China echt zo grondig is veranderd sinds de dood van de 'grote roerganger' Mao Zedong.

Bespiegelingen over de islamitische wereld, door arabist en oud-redacteur van Trouw Eildert Mulder. Lees meer stukken uit deze rubriek in dit dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden