Eerst een meeuw op de schoorsteen, dan witte rook

Op het Sint-Pietersplein scandeert iedereen al gauw 'Papa Francesco'

Hij hoopt dat het Tagle wordt, zegt de jonge Italiaan GianPiero. Vanaf een uur of vijf deze woensdagmiddag staat hij met een club vrienden en vriendinnen bijna vooraan op het Sint-Pietersplein. Nieuwe kansen, na de zwarte rook 's ochtends. Hij geeft zijn paraplu even aan een vriendin en laat dan op zijn mobiel foto's zien van kardinaal Tagle uit de Filippijnen. Maar het mag ook Timothy Dolan worden. Gian Piero is seminarist, priester in opleiding.

Tegen half zes stroomt het plein snel vol, ondanks de bakken regen. Om precies kwart voor zes landt een vogel op de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel. Geen duif, maar een meeuw en die blijft zeker een kwartier zitten. De regen gutst over de paraplu's. Iedereen staart naar de meeuw op de schoorsteen en kletst met elkaar. Bijvoorbeeld over wat de naam van de nieuwe paus zal worden. Dan, plots om tien over zeven, is er witte rook tegen de donkere lucht. Geen twijfel mogelijk: bij de vijfde stemronde waren de kardinalen er al uit. De grote klok in de linkertoren luidt. Opwinding golft over het plein. Applaus, gejuich en geschreeuw: 'Viva il papa'. De vriendenkring van GianPiero begint te zingen: 'Emanuel, Emanuel'. Dan komt de band van de Zwitserse Garde het plein opgelopen, de hellebaarden in de hand. Trommels verhogen de spanning die in de lucht hangt.

Dan worden de duizenden op het plein stil. Soms fluistert iemand: wordt het Clemens? Emanuel? Johannes Paulus III? En vooral: wie is de man in het wit die straks het balkon van de Sint-Pieter opkomt?

Om vijf over acht gaan eindelijk de lichten aan bij de ramen naast het balkon. De gordijnen schuiven open en dan klinkt de beverige stem van Tauran, de oudste der kardinalen. Ssst, sst, sist het rond.

Als de naam Bergoglio klinkt, kijken de vrienden van GianPiero hem vragend aan. Wie? Ook om hen heen staan de ogen glazig. Wie? Een Argentijn, zegt hij. Zijn vrienden willen bezorgd weten of de nieuwe paus wel Italiaans spreekt.

De rode gordijnen op het balkon zijn dan weer dicht. Als ze minuten later weer opengaan, staat daar een kleine witte figuur. De eerste ontmoeting tussen paus en volk. Met enige reserve wachten de vrienden van GianPiero wat de nieuwe paus gaat doen. Als paus Franciscus even vriendelijk als duidelijk 'Broeders en zusters' zegt, barst er een gejuich los. "Jullie weten", zegt paus Franciscus, "dat het doel van een conclaaf is, Rome een nieuwe bisschop te geven. De kardinalen zijn daarvoor wel bijna tot het einde van de wereld gegaan." Met dit grapje heeft paus Franciscus in ieder geval de vrienden van GianPiero voor zich gewonnen. Hijzelf heeft er maar één woord voor: 'Bellissima'. Op het plein scandeert iedereen 'Papa Francesco'. Het klinkt alsof ze hem al kennen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden