Eerst de hele celstraf uitzitten, dan pas tbs

den haag – - Misdadigers die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf en tbs, moeten voortaan eerst hun hele straf uitzitten voordat ze naar een kliniek mogen. Ze kunnen niet meer na het uitzitten van een derde van de straf al naar een tbs-kliniek gaan, zoals in het verleden soms gebeurde.

Staatssecretaris Albayrak gaat een einde maken aan de uit 1977 daterende regeling die een vervroegde overplaatsing naar een tbs-kliniek mogelijk maakt. De regeling houdt volgens de staatssecretaris geen rekening met gevoelens van slachtoffers en nabestaanden.

In een brief aan de Tweede Kamer kondigt Albayrak aan dat ze de wet wil aanpassen. Intussen wordt de bestaande regeling bevroren. Volgens Albayrak werd er in de afgelopen jaren ook amper gebruik van gemaakt. In de tbs-klinieken is vrijwel geen plaats. Bovendien werkte de regeling niet goed, doordat veroordeelden die vervroegd naar de tbs-kliniek gingen, pas op verlof mochten nadat twee derde van hun straf erop zat. Van een volledige tbs-behandeling, waarvan verlof een wezenlijk onderdeel is, was dan geen sprake.

De regeling is ook niet meer nodig, omdat inmiddels in vijf gevangenissen psychiatrische zorg wordt verleend. Daardoor is het mogelijk al tijdens de detentie psychisch gestoorde gevangenen te behandelen.

Recent bleek dat ex-marinier Paul S. uit Kerkrade, die tot twintig jaar celstraf en tbs is veroordeeld voor de viervoudige moord op zijn ex-schoonfamilie, mogelijk gebruik kan maken van de regeling. Nadat nabestaanden hun onvrede hierover hadden geuit, riep de VVD het ministerie van justitie op in te grijpen en de regeling af te schaffen. Een woordvoerder van Albayrak kon nog niet aangeven of het besluit van de bewindsvrouw om de regeling te bevriezen ook betekent dat S. zijn cel volgend jaar toch niet mag verruilen voor een tbs-kliniek.

De Tweede Kamer praat vandaag met Albayrak over het tbs-beleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden