Eerst bedreigd en dan in de steek gelaten door chef

Oud-agent Rick Franx kon na incident vertrekken en richtte website op voor lotgenoten

Een zomernacht in 2009. Rick Franx (25), toen nog agent in opleiding bij het korps Zaanstreek-Waterland, moet naar Monnickendam, waar een auto te water is geraakt.

"Op het moment dat ik aankwam, stond een groep van dertig jonge gozers langs de kant. Eén raddraaier, een vriend van de bestuurder, was meteen agressief", weet Franx. Toen hij de jongen wilde arresteren, keerde een groep van dertig vrienden zich tegen hem. "Ze zeiden: 'Als jij hem pakt, dan pakken wij jou'."

De jongen, waarvan later bleek dat hij onder invloed van cocaïne was, schold Franx uit voor Hitler en urineerde over zijn auto. "Ik voelde me machteloos, kon geen vuist maken. Kort daarvoor had ik een ongeluk meegemaakt, waarbij een collega was overleden. Dat had me enorm aangegrepen. Alle emoties kwamen er toen uit."

Toen versterking arriveerde, kon de jongen worden opgepakt. Maar voor Franx was het einde carrière. Hij kon het niet meer opbrengen. Rond april vorig jaar bleek dat hij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) had. Hij verwijt zijn oud-werkgever dat die de signalen niet heeft opgepikt en richtte de website ptss-support.nl op voor hulpverleners met dezelfde klachten.

In één jaar tijd kwamen er negenhonderd e-mails en brieven binnen. Veel hadden te maken met geweld. Eén ding viel hem op: hoe vaak de hulpverleners in een arbeidsconflict belandden. "Bij zeker één op de tien hulpverleners wordt niet geloofd dat de klachten door een incident op het werk komen. Die mensen zijn psychisch helemaal kapot. Sommigen zijn hun huis kwijt. Bij mij was er een dreigende rechtszaak nodig om ervoor te zorgen dat ik niet ontslagen zou worden. Uiteindelijk ben ik teruggekomen, maar met een schone lei beginnen zat er niet in. Tijdens de periode waarin ik ziek was, hadden ze een dossier bijgehouden met alles wat ik verkeerd had gedaan. Toen ze dat niet vernietigden, heb ik ontslag genomen."

Over de afhandeling van de zaak door justitie is Franx, die nu zelf mensen met psychische klachten begeleidt, erg boos. Hij wilde in de rechtszaak zijn zegje doen. "Ik wilde hem vertellen wat het met je doet om voor Hitler uitgemaakt te worden. Maar omdat die jongen minderjarig was, was dat niet gebruikelijk, zeiden ze."

Franx kreeg een schadevergoeding van 150 euro, de bestuurder een voorwaardelijke gevangenisstraf. Franx had liever gezien dat de dader had moeten zitten. "Al was het maar een week. Dan had hij gemerkt dat zijn daden niet onbestraft blijven. We hoeven niet alles te pikken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden