Eerst alleen de religie, nu ook de mensen

Verkiezingsstrategie PVV-leider Wilders: fel uithalen naar 'Marokkanen'

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Geert Wilders zou het "mooi" vinden als "we in Nederland minder Marokkanen zouden krijgen". De PVV-leider zei gisteren op RTL7 dat "ze profiteren van onze bijstand. Iedereen heeft last van Marokkaans tuig." Met die uitspraken slaat Wilders een nieuwe weg in. Tot nu toe viel de fractievoorzitter stelselmatig de islam aan. Jarenlang hield hij vol dat hij zich niet richtte tegen moslims, maar tegen de uitwassen van de religie. Nu richt hij zich direct tegen een bevolkingsgroep.

Volgens Lodewijk Asscher, minister van sociale zaken en integratie laat Wilders zich daarmee destructief en discriminerend uit. "Hij zet zo een hele groep weg, ook mensen die hard werken", zei Asscher gisteren in de wandelgangen. Met één voordeel: "Hij laat in elk geval eerlijk zien hoe hij denkt."

Woensdagmiddag zei Wilders voor de camera van de NOS dat Den Haag, "als het even kan wat minder Marokkanen" zou moeten hebben. Volgens SP-leider Emile Roemer gaat hij hiermee een grens over, omdat hij nu niet meer een godsdienst uitsluit, maar een hele groep mensen.

PvdA-fractievoorzitter Hans Spekman zei "ervan te moeten braken". En het Bureau Discriminatiezaken kreeg klachten binnen, die ze gisteren doorstuurde naar het Openbaar Ministerie.

Was het woensdag een bijzin, gisteren ging Wilders bij RTL een stap verder door mensen uit Marokko weloverwogen en rechtstreeks aan te vallen. "Ik heb het over criminele Marokkanen, Marokkanen die in een uitkering zitten, roofovervallen plegen", somde hij op.

Volgens Wilders heeft Nederland de keuze: de verzorgingsstaat betaalbaar houden of een immigratie- samenleving zijn. Daarom wil hij "de mensen die niet werken, vragen het land te verlaten", zo zei hij in vervolg op zijn betoog.

Wilders stond in 2010 en 2011 terecht voor haatzaaien en discriminatie. Het Openbaar Ministerie pleitte voor vrijspraak, omdat Wilders geen groepen had beledigd en alleen de islam als geloof aanviel. In de jaren na die rechtszaak haalde de PVV vaker uit naar bevolkingsgroepen. Er kwam een Polenmeldpunt. Sinds de crisis worden Grieken stelselmatig afgeserveerd. En Roemenen en Bulgaren moeten het ontgelden.

Dat Wilders zich discriminerend uitlaat, vindt hij zelf logisch. "Het is niet gek dat ik er een groep uit pak die aantoonbaar vaker in de criminaliteit zit en zeven keer vaker in een uitkeringssituatie."

Waarvoor stond Wilders terecht?
Een interview in de Volkskrant waarin hij sprak over een 'tsunami van de islamisering'.

Een opiniestuk in diezelfde krant 'Verbied dat fascistische boek' waarin hij ervoor pleitte om de Koran te verbieden.

Een column op de website GeenStijl waarin hij het had over de 'islamitische invasie'.

En een uitspraak in De Pers: 'Als Mohammed hier vandaag leefde zou ik voorstellen om hem als extremist met pek en veren het land uit te jagen.'

Hij werd vrijgesproken. Volgens de officieren van justitie had Wilders zich niet schuldig gemaakt het beledigen van moslims of discriminatie. Hij had zich immers niet uitgelaten over belijders van de islam, maar over de islam zelf.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden