’Eerst alimentatie, daarna schulden betalen’

Ex-partners hoeven pas alimentatie te betalen, als zij geen schulden meer hebben. Dat moet anders, vinden drie gescheiden vrouwen.

Alimentatie betalen moet voorrang krijgen boven schulden afbetalen. Nu lopen gescheiden ouders vaak hun alimentatie mis, omdat hun ex-partner verplicht is eerst zijn schulden af te lossen.

De kinderen worden daarvan de dupe, vinden drie gescheiden vrouwen. Zij hebben een zogeheten burgerinitiatief op touw gezet om de Tweede Kamer ertoe te bewegen de wet op dat punt te veranderen.

Alimentatieverplichtingen leiden vaak tot problemen. Wie een weigerachtige ex-partner tot betalen wil dwingen, kan de hulp inroepen van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. In ongeveer driekwart van alle alimentatietoewijzingen is hulp nodig, zegt LBIO-directeur Leo de Bakker. Het is onbekend in hoeveel gevallen schulden een rol spelen.

Marian van Wilgenburg, die de aanzet gaf tot het burgerinitiatief, doet al sinds 2002 moeite haar ex-man te dwingen zijn alimentatie te betalen. Volgens een rechterlijk vonnis uit 2005 was haar ex haar toen al 13.000 euro schuldig. Zij heeft loonbeslag laten leggen, maar omdat haar ex-man schulden heeft, had dat weinig effect. De wet bepaalt dat hij eerst andere schulden (in zijn geval aan de Belastingdienst en uitkeringsorgaan UWV) moet afbetalen. Pas daarna komt hij aan de alimentatie toe. Dat moet anders, vinden Van Wilgenburg en twee medestanders. „Kinderen horen vooraan in de rij te staan”, zegt een van hen, Marga Klein Kranenbarg. Zij is acht jaar geleden gescheiden en heeft de zorg voor drie kinderen. Ook zij ontvangt al enige tijd geen alimentatie meer van haar ex-man. „Ik werk als kapster in mijn eigen huis. Dat is bepaald geen vetpot, maar met de alimentatie erbij zouden we het kunnen redden.” Met het burgerinitiatief willen de drie vrouwen ervoor zorgen dat de wet verandert, zodat alimentatie altijd voorrang krijgt. Zij moeten 40.000 handtekeningen verzamelen onder hun voorstel. Lukt dat, dan kan de Tweede Kamer het in behandeling nemen. Ze hebben een website geopend (www.everyoneweb.com/burgerinitiatief) waar het voorstel kan worden gedownload.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden