Eerst aanrijden, dan het slachtoffer vermoorden

Extreem wangedrag van Chinese automobilisten: eerst iemand aanrijden en dan het slachtoffer, dat gewond en hulpeloos op straat kronkelt, vermoorden.

China is opgeschrikt door incidenten waarbij verkeersslachtoffers stierven omdat de veroorzaker van de aanrijding hen een handje hielp. De beroemdste moordenaar is conservatoriumstudent Yao. Die botste tegen een serveerster op. De vrouw had slechts botbreuken, maar Yao bracht haar niet naar een ziekenhuis. De veelbelovende pianist nam een mes en stak op haar in. De reden: de vrouw lag naar zijn nummerbord te kijken.

"Het was een boerin, ik zou er zeker last mee kregen", zei hij later. De politiepsycholoog die zijn agressie verklaarde door zijn 'moeilijke jeugd' - Yao zou onder druk staan om virtuoos te worden, de hakkende bewegingen van de messteken stonden volgens de psychologe symbool voor de eindeloze piano-etudes - kreeg geen gehoor. Yao was een introvert rijkeluiszoontje dat de doodstraf verdient, vonden de meeste Chinezen. En die doodstraf heeft hij vorige week gekregen - zelfs zijn universiteit zei het vonnis toe te juichen. De familie van de serveerster kreeg bijna 7000 euro smartegeld.

Het geval Yao staat niet op zichzelf. In Fuzhou, een Zuidoost-Chinese stad, reed een man een kind van zes aan. Hij stapte uit, zag dat het kind nog leefde en zette de auto in zijn achteruit. Truckchauffeur Tian kreeg een bedelares voor de wielen. Hij ging naar huis, lag een paar uur te tobben op zijn bed en reed terug naar de plaats van het ongeval. Het slachtoffer leefde nog, maar niet toen hij nog eens over haar heen reed. "Niemand zou haar missen en ik wilde geen gezeik," verklaarde hij zijn wandaad.

Dit zijn de excessen van de prille autocultuur in China. Tien jaar geleden was het bezit van een gemotoriseerd voertuig nog een privilege, maar omdat de Chinese overheid jarenlang de eigen auto-industrie heeft gespekt met subsidies, zijn de prijzen van auto's zo laag dat bijna iedereen er een kan kopen. Voor boeren is er een speciaal staatsprogramma dat in kortingen op de aanschaf van het eerste minibusje voorziet. Jan en alleman kruipt achter het stuur. Een rijbewijs is niet moeilijk te halen: het examen wordt in etappes afgelegd en veel onderdelen worden niet op de weg maar op een omheind asfaltveld van de autorijlesschool getoetst.

Om de voetganger te beschermen tegen die hordes nieuwe automobilisten is er de compensatieregeling: hoezeer een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer de verkeersregels overtreedt, het recht - en de schadevergoeding - staat altijd aan zijn kant. Oversteken terwijl het rode licht brandt? Omaatjes moedigen hun kleinkind aan de oversteek te wagen. Moeders met peuters op de arm kuieren doodleuk over de vluchtstrook van de snelweg, tegen het verkeer in. Ze gaan ervan uit dat auto's uitwijken, want elke automobilist vreest de schadeclaim.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden