Eersel strijdt voor glasvezelnet voor iedereen

Glasvezelbuizen. © anp Beeld
Glasvezelbuizen. © anp

Glasvezelnetten worden zowaar sexy. Dat mag je concluderen uit wat er in het Noord-Brabantse Eersel gebeurt. Daar strijden twee aanbieders om de gunst van de dorpelingen.

Vincent Dekker

Tot nu toe moesten dorpen en steden die glasvezel wensten dat óf via een eigen initiatief zien te realiseren óf bij grote partijen bedelen om het moderne breedbandnetwerk in de grond te laten leggen. Met in het laatste geval dan als lokkertje minstens 40 procent van de bewoners als zekere klant plus vaak nog enige financiële tegemoetkomingen van de zijde van de gemeente.

In Eersel hebben ze plotseling de keus uit beide. De combinatie Reggefiber/KPN wil er aan de slag, en zegt al te gaan graven als 30 procent van de bewoners zich bij voorintekening aansluit. Daarnaast is er een bewonersinitiatief dat meent dat de burgers het beter zelf, via een coöperatie kunnen doen. Volgens de leden van dit 'Burgercomité' moet hun spa al eind dit jaar de grond in kunnen.

Reggefiber is de grote aanlegger van glasvezelnetten in Nederland. KPN heeft er een belang in van ruim 40 procent en verzekert zich zo van een opvolger van zijn snel verouderend telefonie/adsl-net. Tot nu toe hebben de twee niet erg veel moeite gedaan om glasvezelnetten aan te leggen. Dat blijkt dom, want inmiddels is het kabelnet nog het enige net dat moderne internetsnelheden van 50 tot 100 megabit per seconde voor downloaden kan bieden. KPN ziet nu klanten weglopen naar het snellere kabelnet en kan daar niets tegenover stellen.

De enige redding voor KPN is glasvezel en het lijkt erop dat het concern dat nu ook inziet. De signalen uit de markt wijzen alle richting een sterke versnelling van de aanleg van de nieuwe netten. Vandaar dat in Eersel nu niet meer het oude minimum van 40 procent gegarandeerde deelname wordt geëist maar dat al met 30 procent genoegen wordt genomen. En als er een gunstige bevolkingssamenstelling is, zullen Reggefiber en KPN ook wel met minder tevreden zijn. Als het glasvezelnet er eenmaal ligt, zullen alsnog velen van het voordeel overtuigd raken, zo mag je verwachten. En daarnaast: KPN moet wel, het kan niet passief blijven toezien hoe zijn klanten naar de kabel verhuizen.

Als Reggefiber in Eersel al aan de slag gaat, waarom zou je dan nog als bewonersinitiatief op de barrikaden klimmen? Omdat ze in Eersel vrezen dat Reggefiber en KPN de krenten uit de pap gaan pikken. Eersel bestaat uit diverse kernen, grote en kleine, en veel dunbebouwd buitengebied. In de grote kernen is de aanleg van een glasvezelnet al snel rendabel. In kleine kernen en buitengebied niet. Logisch dat commerciële bedrijven beginnen met een net in de aantrekkelijke gebieden. Dan kunnen ze snel investeringen terugverdienen.
Maar als dat net er eenmaal ligt, is er eigenlijk geen prikkel meer om ook de minder interessante, onrendabele gebieden op de moderne internetwereld aan te sluiten. En, zo vreest het Burgercomité in Eersel, dat is dus precies wat dreigt als Reggefiber aan de slag gaat. Dan krijg je ook geen tweede bedrijf meer zo gek om die gebieden te gaan verzorgen, want zonder de aantrekkelijke grote kernen zijn die buitengebieden niet te financieren.

Dus roept het Burgercomité nu alle inwoners op om nog even niet voor Reggefiber te tekenen en in plaats daarvan de komende weken mee te doen aan de eigen 'Volksraadpleging'. Het Burgercomité staat niet alleen. Burgemeester Thijs is al een trekker geworden voor een Breedband Manifest Brabant. Dat is een poging om Brabant-breed glasvezel te laten aanleggen, en dan ook meteen naar alle buitengebieden en kleine kernen.

Nadat Nuenen in Noord-Brabant jaren geleden als eerste gemeente in Nederland een glasevezelnet kreeg, lijkt nu Eersel aan de andere kant van Eindhoven opnieuw geschiedenis te gaan schrijven. Want als Reggefiber en KPN geen betere garanties voor buitengebieden afgeven, gaat Eersel waarschijnlijk aan hun neus voorbij. In Eersel schermen ze met een goed doortimmerd plan en steun van banken en coöperaties om het net zelf aan te leggen. Het lijkt dus geen bluf. Aan Reggefiber/KPN de taak om zwart op wit te beloven dat er in de héle gemeente Eersel op afzienbare termijn een glasvezelnet komt en niet alleen in een paar aantrekkelijke kernen.
Het is een strijd waarvan de gevolgen ook ver buiten Eersel van belang zullen zijn. Nederland telt honderden Eersels.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden