Eerlijker antwoord door sms’en

Studenten van de Vrije Universiteit geven antwoord per sms. De antwoorden zijn meteen voor iedereen zichtbaar in een grafiek. (\N) Beeld
Studenten van de Vrije Universiteit geven antwoord per sms. De antwoorden zijn meteen voor iedereen zichtbaar in een grafiek. (\N)

De Vrije Universiteit in Amsterdam gebruikt iets nieuws bij colleges. Studenten kunnen vragen beantwoorden per sms.

Sjaak van de Groep

Op de powerpointpresentatie staat de meerkeuzevraag: Wat wordt bedoeld met de indexing-functie van het nieuws? Studenten pakken hun telefoon en sms’en A, B of C naar het nummer dat onderaan het beeldscherm verschijnt.

Even later komt de uitslag op het scherm. 57 procent denkt B, 43 procent C, maar het goede antwoord is A. Iedereen had het fout. „Misschien heb ik het afgelopen maandag te snel uitgelegd of is de stof gewoon niet helder”, zegt docent Anita van Hoof van de Faculteit Sociale Wetenschappen. „Ik weet nu dat ik er extra aandacht aan moet schenken.”

Mede daarom begon de Vrije Universiteit in Amsterdam vier maanden geleden met het experiment sms2vote. De docent kan zo de kennis peilen voor het naderende tentamen, en de meningen inventariseren van studenten over bepaalde onderwerpen.

Volgens de VU vinden leerlingen het prettig dat ze met hun mobiel anoniem kunnen reageren op de vragen. Het antwoord per sms zou eerlijker zijn dan wanneer ze hun hand opsteken. Studenten zijn soms bang het verkeerde antwoord te geven.

Annelies Beltman (23) doet de master journalistiek. Zij heeft zo haar vraagtekens bij deze vorm van onderwijs. „Ik zie de toegevoegde waarde van het sms’en niet. Op de universiteit worden bepaalde eisen aan je gesteld. Je mag ervan uitgaan dat iedereen voor zijn mening durft uit te komen.” Bovendien kost sms’en geld. „Ik heb een bundel van duizend sms’jes per maand. Het kost mij niets extra’s. Maar niet iedere student kan het betalen.”

In het tweede deel van het college vertoont docent Van Hoof een fragment van ’Pauw & Witteman’ dat na afloop wordt besproken. De interactie tussen de docent en de studenten is levendig. Veel studenten laten zien niet op hun mondje te zijn gevallen.

De 24-jarige Rudie Jonkmans doet de opleiding communicatiewetenschappen. Hij geeft een paar goede antwoorden en lijkt niet een jongen die dit het liefst anoniem doet. „Ik ben niet huiverig voor groepsdruk en heb een dubbel gevoel over het sms’en. Ik heb het zelf niet nodig, maar misschien prikkelt het anderen om wat dieper na te denken.”

Toch deed Jonkmans mee met het sms’en. „Het is toch wel handig. De laatste vraag wist niemand, terwijl die wel was behandeld.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden