Eerlijke voeding aan kop in de Duurzame 100

Volkert Engelsman is de nieuwe aanvoerder van de Duurzame 100. Beeld Patrick Post
Volkert Engelsman is de nieuwe aanvoerder van de Duurzame 100.Beeld Patrick Post

Voor het eerst staat een pionier uit de voedingssector op nummer 1 in de Duurzame 100. Volkert Engelsman, die een import- en distributiebedrijf heeft in biologische groente en fruit, voert de lijst van 2017 aan. 

Met zijn bedrijf Eosta probeert Engelsman ‘eerlijke prijskaartjes’ aan groente en fruit te hangen. De Vegetarische Slager Jaap Korteweg, vorige week nog op de vingers getikt vanwege de namen van zijn vleesvervangers, is nummer 2 op de lijst.

Winnaar Volkert Engelsman heeft afgelopen jaar een proef gedaan om de ‘echte kosten’ maar ook de baten van de teelt van biologisch en gangbaar fruit tegenover elkaar te zetten, een primeur in de wereld. Dat betekent dat effecten als uitputting of verrijking van de bodem, CO2-uitstoot en watergebruik, maar ook de sociale omstandigheden van de werknemers in de prijs meetellen. Dan blijkt: niet biologische producten zijn te duur, maar gangbaar voedsel is te goedkoop.

Kosten en baten

De onafhankelijke jury van de Duurzame 100 heeft grote bewondering voor de vasthoudendheid van Engelsman om die kosten en baten in beeld te krijgen. Het ingewikkelde rekenwerk is een belangrijke stap naar een duurzamere economie, vindt de jury. “Het huidige economisch systeem is failliet”, zegt Engelsman daarover. “De begrippen winst en kosten moeten we anders gaan definiëren.”

Vanavond is in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de top 25 van de lijst bekend gemaakt. Uit de negende editie van de lijst blijkt dat ons eten en de manier waarop het gemaakt wordt de gemoederen danig heeft beziggehouden afgelopen jaar. Tegen de achtergrond van de fipronilkippen, stalbranden en discussie over teveel koeien doen de alternatieven het goed. Opvallend is de tweede plaats voor Jaap Korteweg, De Vegetarische Slager. Vorige week werd Korteweg berispt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de benaming van zijn vleesvervangers. De termen ‘kipstuckjes’ en ‘gehacktballen’ zouden misleidend zijn voor de consument en moeten worden aangepast, vindt de NVWA. De producten die Korteweg ontwikkelde liggen inmiddels in de grote supermarkten, zijn eerste eigen fabriek opent binnenkort.

Teleurstellling

Zoveel lof als de jury heeft voor ondernemers die echt duurzame oplossingen hebben, zo teleurgesteld is zij over de landelijke politiek. Uit Den Haag komt tot nog toe niet het daadkrachtige milieu- en klimaatbeleid dat nodig is, vindt de jury. Het eerste Kamerlid staat pas op nummer 54, Jesse Klaver, 42 plaatsen lager dan vorig jaar. Daaronder nog drie Kamerleden van oppositiepartijen, waaronder Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Leden van het kabinet Rutte II ontbreken geheel.

De jury heeft wel vertrouwen in de lokale politiek. Reden waarom Harriët Tiemens, wethouder van Nijmegen, als nieuwkomer in één keer op plaats 5 de lijst binnenstormt. Zij hielp mee om de titel Groene Hoofdstad van Europa voor Nijmegen binnen te slepen. De jury ziet haar als een boegbeeld voor al die lokale politici die, meer dan de landelijke overheid, de schouders eronder zetten om over te schakelen op schone energie en verder te verduurzamen.

Ook de ‘actieve burger’ krijgt waardering: ‘zwerfinator’ Dirk de Groot uit Purmerend haalde de lijst met zijn continue strijd tegen zwerfafval. Groot is niet alleen een ‘raper’, hij maakt ook rapporten over zijn vondsten, compleet met kaarten van bijvoorbeeld de oogst rond vestigingen van fastfoodketens.

Opvallend is verder nog de verjonging van de lijst. Met 30 mensen van 40 jaar of jonger breekt een nieuwe generatie invloedrijke duurzame Nederlanders door.

Lees hier het interview met Engelsman.

Bekijk hier de hele Duurzame 100

Lees hier meer interviews met groene denkers en doeners uit de lijst

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden