Eerlijke toekomst gaat wat kosten

De kloof tussen arm en rijk en tussen nu en een duurzame toekomst is ondanks crises te overbruggen.

Wij zijn als mensheid uit balans. Dat blijkt uit de klimaatcrisis, de natuurrampen, de schaarste aan water en energie en uit de financiële crisis die begon in de rijke landen en nu overal leidt tot verlies van banen, onzekere pensioenen en bezuinigingen in de publieke sector. De financiële crisis brengt ook economische crisis in ontwikkelingslanden: werk in de formele en informele sector gaat verloren, de stroom geld die migranten naar huis sturen wordt minder en ontwikkelingshulp loopt terug. De stress verslechtert de relatie tussen mannen en vrouwen: huiselijk geweld, vrouwenhandel en kinderprostitutie nemen toe. Een half miljoen vrouwen sterft jaarlijks onnodig rond hun bevalling en twintig keer zoveel kinderen sterven aan onnodige ziektes.

Wie het vandaag de dag over ’de’ crisis heeft, mag niet vergeten dat het mondiale klimaat en armoede in ontwikkelingslanden onlosmakelijk verbonden zijn aan onze economie. We zijn als mensheid onderling verbonden en gezamenlijk verantwoordelijk. Dit is in lijn met de Earth Charter. De verschillende crises zijn alleen vanuit dit perspectief en in samenhang met elkaar oplosbaar.

Dit afgelopen jaar werd maar 3 miljard dollar besteed aan de bestrijding van de voedselcrisis en 18 duizend miljard dollar voor de ondersteuning van banken en bedrijven. Al met één procent van dit enorme bedrag (180 miljard) komen de in 2000 geformuleerde millenniumdoelen en het klimaat een heel eind op weg. Dat bewijst dat de kloven tussen rijk en arm en tussen nu en een duurzame toekomst zijn te overbruggen.

Grootscheepse investeringen in armoede en klimaat zijn urgent. Op de klimaattop in Kopenhagen in december moeten harde en heldere afspraken gemaakt worden, in lijn met de millenniumdoelen. Ook zullen we in 2010 binnen de Wereldhandelsorganisatie een eerlijke nieuwe mondiale deal moeten sluiten met aandacht voor het integreren van de eisen van klimaat en armoede in de gehele productketen.

Een duurzame toekomst vraagt grote investeringen: in onderwijs en opleiding en in kennis en technologie die ten dienste staat van de mens en aarde. Speciale aandacht verdient onderwijs en opleiding voor meisjes: een bewezen effectieve manier om hen economisch en politiek actief te betrekken, de bevolkingsgroei terug te dringen en de schrijnende ongelijkheid tussen vrouwen en mannen op te lossen. Meisjes én jongens verdienen gelijke kansen en een duurzaam toekomstperspectief, want samen zullen zij de leiders van straks zijn. Het geld is er als we het willen, dat heeft de financieel-economische crisis bewezen. Nu gaat het om de bereidheid te investeren in een duurzame toekomst, daar en hier.

Zowel grote maatregelen vanuit de politiek en bedrijven als individuele actie zijn onontbeerlijk. Er zijn al veel oplossingen: van energie-neutraal wonen en werken tot duurzame voedsel en kleding. Reizen met openbaar vervoer. Minder vlees en vis - of vegetarisch eten. Minder wegwerpartikelen. Groene infrastructuur en banen. De mogelijkheden om te leven vanuit verbondenheid en verantwoordelijkheid voor de effecten van onze beslissingen zijn voorhanden. Door op innovatieve wijze verbanden te leggen tussen ons handelen, andere mensen, en de aarde kunnen we bijdragen aan een duurzame toekomst.

Bij het initiatief MYC4.com investeren particulieren en instellingen in kleine ondernemingen in ontwikkelingslanden, die te groot zijn voor een microkrediet maar essentieel voor het opbouwen van economische en sociale infrastructuur. Hierdoor ontstaat een band tussen gelijkgestemden in Noord en Zuid op een economische basis. Voor de band tussen de mens en zijn planeet is gewenst dat het onderscheid tussen producent en consument verdwijnt en plaatsmaakt voor ’prosumenten’. In het initiatief ’People 4 Earth’ werken producenten, consumenten en NGO’s samen aan een systeem om de duurzaamheid van producten transparant te maken.

Burgers, bedrijven, bestuurders en leiders moeten het pad naar duurzaamheid vorm geven als uitweg uit de crisis. Met een einde aan armoede en het begin van een duurzame toekomst komt de mensheid in balans.

Dit artikel is mede-ondertekend door Sylvia Borren, voorzitter van EEN, het initiatief van het Nederlands Platform Millenniumdoelen, een samenwerkingsverband van 60 maatschappelijke en ontwikkelingsorganisaties. En door oud-bankier Herman Mulder en publicist Rindert de Groot. Allen zijn ’Worldconnector’. Zij zetten zich in voor een duurzame, rechtvaardige en vreedzame wereld. Meer info: www.worldconnector.nl en www.EEN.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden