Interview

'Eerlijke cacaoprijs kan de boer een glimlach bezorgen'

Een cacaoboerderij in Ghana. Beeld AFP
Een cacaoboerderij in Ghana.Beeld AFP

Dat er weinig vraag naar eerlijke chocola is, is onder meer te wijten aan de consument, zegt Fairtrade Afrika.

Zes procent. Dat is wat een Afrikaanse cacaoboer ontvangt van de prijs die een Nederlandse consument betaalt voor een reep chocolade zonder speciaal keurmerk. Vijftig miljoen mensen wereldwijd zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van die zes procent. Een aanzienlijk deel daarvan komt uit Ivoorkust, het geboorteland van Anne-Marie Yao, regionaal directeur van Fairtrade Afrika. Zij probeert de positie van cacaoboeren te verbeteren en te voorkomen dat West-Afrikaanse jongeren zonder perspectief op een bootje stappen om hun geluk in Europa te beproeven.

"Tijdens mijn bezoeken kom ik op plekken waar geen stromend water is, geen elektriciteit, geen school en geen ziekenhuis. Dat zijn allemaal zaken die met een eerlijke cacaoprijs gerealiseerd kunnen worden maar waar nu geen geld voor is. Boeren ontvangen 35 procent minder voor hun cacaobonen vergeleken met twee jaar geleden. Met die opbrengst kunnen ze niet eens voorzien in hun eigen levensonderhoud; laat staan in dat van hun kinderen en hun ouders die ze op latere leeftijd moeten verzorgen."

Er klinkt iets van berusting in de stem van Yao. Er is geen boosheid of emotie maar vooral een enorme wil om iets te veranderen aan de situatie onder cacaoboeren in haar geboorteland en de landen daaromheen. Die boeren hebben het zwaar: onderzoek wijst uit dat sommige boeren van minder dan één dollar per dag moeten rondkomen. In Ghana en Ivoorkust, waar 70 procent van alle cacao vandaan komt, werken meer dan twee miljoen kinderen in de cacaosector.

Lees verder na onderstaande afbeelding

Anne-Marie Yao Beeld TRBEELD
Anne-Marie YaoBeeld TRBEELD

Supermarktschappen vol met chocola

Even is Yao in Nederland, om te spreken over de situatie in haar eigen land. In Nederland ziet ze de chocoladeschappen in supermarkten. Rijendik met chocola, zoveel dat het soms lastig is om een keuze te maken. "Vergelijk dat met een gezin met negen kinderen dat amper één maaltijd per dag kan klaarmaken en waar kinderen niet naar school kunnen, dan is de balans toch verdwenen? Voor jongeren in Ghana en Ivoorkust is er geen perspectief en dus reizen ze af naar de stad. Maar in de stad is ook geen werk, en dus stappen ze op een boot naar Europa omdat ze hun leven een kans willen geven en denken die hier te kunnen krijgen.

"Of ik boos ben? Nee. Maar er moet wel iets veranderen. Chocolademerken zijn verantwoordelijk voor wat ze doen. Nu zijn ze in mijn ogen deels schuldig aan het feit dat mensenrechten niet gehandhaafd worden. Datzelfde geldt voor de klant die goedkope chocolade koopt. Die is verantwoordelijk voor wat die koopt. Het enige wat ik van ze wil vragen is dit: wees je bewust van het feit dat boeren niet dezelfde glimlach op hun gezicht hebben als de glimlach die jij krijgt wanneer je lekkere chocolade proeft."

Lees verder na onderstaande afbeelding.

null Beeld Sander Soewargana
Beeld Sander Soewargana

Niet voldoende vraag naar fairtrade

Om die glimlach ook op het gezicht van cacaoboeren te krijgen, moet de prijs van cacao omhoog. "Diversificatie door andere gewassen te produceren of het optimaliseren van de opbrengst: het is allemaal al geprobeerd en ook belangrijk - maar niet genoeg. We moeten naar een eerlijke prijs, zoals bijvoorbeeld een Fairtrade boer die krijgt. Veel te weinig boeren krijgen die prijs omdat er niet voldoende vraag is naar Fairtrade chocolade. Dat is jammer want onze aanpak werkt, wijst onafhankelijk onderzoek uit. Niet alleen krijgen boeren een minimumprijs (die sowieso meestijgt met de marktprijs), ook ontvangt de coöperatie waarin kleine boeren zich verenigen een premie waarmee ze kunnen investeren in een school of een truck die kinderen naar school brengt.

"Deze cacaocrisis is een humanitair probleem waar overheden, bedrijven en consumenten medeverantwoordelijk voor zijn. Het enige wat boeren vragen is geld voor een fatsoenlijk leven. Dat we afspraken met ze maken zodat ze net als Nederlanders wat meer kunnen gaan vooruitkijken, langetermijnplannen voor hun leven maken, en later iets kunnen teruggeven aan hun kinderen."

Lees ook:
- Het paasei heeft een wrange nasmaak voor de Afrikaanse teler
- Blijf ook kritisch op bedrijven als Tony's Chocolonely

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden