Eerlijke Bankwijzer is wél effectief

Hoogleraar Harry Hummels vindt dat de Eerlijke Bankwijzer aan de verkeerde deur klopt (Opinie, 4 september). Ga voor meer duurzaamheid naar de bedrijven en niet naar hun banken. En hoe effectief is de Bankwijzer?

Hummels stelt terecht: duurzame bedrijven dienen te worden gefinancierd, minder duurzame op het goede spoor gezet. Dat hij daarbij uit eigen ervaring spreekt blijft onvermeld - hij is namelijk ook directeur bij SNS Reaal.

Jammer genoeg investeren banken nog steeds veel in vervuilende energie en omstreden wapenproducenten. Wij vragen Hummels en zijn bankcollega's die bedrijven actief te bewegen tot verbetering of, in het uiterste geval, de geldkraan dicht te draaien. En om meer te investeren in bijvoorbeeld een circulaire economie.

Dat vraagt allereerst om een duidelijk bankbeleid: wat wel of niet financieren. De Eerlijke Bankwijzer informeert en overlegt daarover met banken. Ook oefent zij publieke druk uit met publicaties en haar vergelijkingssite. Met resultaat: banken investeren meer in duurzame energie en minder in foute wapenproducenten. Ook spreken zij bedrijven actiever aan om bijvoorbeeld de rechten van lokale boeren te respecteren.

Omdat Nederlandse banken niet alléén de oplossing kunnen brengen, komen er nog dit jaar Bankwijzers in België, Frankrijk, Zweden, Brazilië, Indonesië en Japan.

De organisaties achter de Eerlijke Bankwijzer spreken ook bedrijven rechtstreeks aan, bijvoorbeeld met wereldwijde campagnes gericht op voedselgiganten om landroof tegen te gaan en hun CO2-uitstoot terug te dringen. Ze slepen vervuilende olieconcerns voor de rechter en voeren campagnes tegen dierenleed. Om de impact van het, onder invloed van de Bankwijzer, aangescherpte beleid van banken in kaart te brengen is echter nodig dat banken aanzienlijk transparanter worden: in welke bedrijven investeren ze, hoe voorkomen ze dat (ontwikkelings)landen belastinginkomsten mislopen en hoe wenden zij hun invloed aan?

Wij zijn ervan overtuigd dat banken met hun grote financiële middelen een cruciale rol kunnen spelen om de wereld te behoeden voor uitputting van grondstoffen, onherstelbare klimaatverandering en grotere ongelijkheid en armoede. Als Hummels en zijn bankcollega's die overtuiging delen en transparant zijn over wat ze echt doen, kunnen we samen zoeken naar de meest effectieve invulling van die rol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden