Eerlijke Bankwijzer: Grote banken lenen miljarden aan bedrijven die betrokken zijn bij corruptie

Een Nigeriaanse man ontvangt frisdrank aan de oever van de met Shell-olie vervuilde rivier Bodo in Nigeria. Shell is sinds 2011 betrokken bij een corruptiezaak in Nigeria.  Beeld AFP
Een Nigeriaanse man ontvangt frisdrank aan de oever van de met Shell-olie vervuilde rivier Bodo in Nigeria. Shell is sinds 2011 betrokken bij een corruptiezaak in Nigeria.Beeld AFP

ABN Amro, ING en Rabobank leenden tussen 2014 en 2017 gezamenlijk 8,9 miljard euro uit aan vier bedrijven in de mijnbouw-, bouw- en oliesector die betrokken zijn bij corruptieschandalen. Dat berekende de Eerlijke Bankwijzer op basis van informatie uit openbare databases als Bloomberg en jaarverslagen.

Jochem van Staalduine

Het samenwerkingsverband van zes maatschappelijke organisaties roept de banken op transparanter te zijn over wat ze doen om bedrijven te stimuleren tot beter gedrag. De bedrijven in kwestie zijn Shell, SBM Offshore, Gunvor en Odebrecht. Alle vier zijn ze betrokken bij of beboet voor corruptiezaken. Die zaken speelden zich af in landen als Congo, Nigeria en Brazilië.

Met het onderzoek naar het uitstaande geld van Nederlandse banken wil de Eerlijke Bankwijzer de banken op hun verantwoordelijkheid wijzen, zegt projectleider Peter Ras. De banken hoeven zich van hem niet uit de bedrijven terug te trekken. “Maar gebruik je relatie om het bedrijf aan te spreken en stappen te zetten om corruptie terug te dringen. Alle banken zeggen dat ze tegen corruptie zijn. Maar wat ze concreet doen, weten we niet.”

Ras pleit ervoor dat banken een lijst publiceren met bedrijven met wie ze in gesprek zijn over het bestrijden van corruptie. “Rabobank heeft wel zo’n lijst, maar daaruit blijkt niet dat de bank met klanten heeft gesproken over het uitbannen van corruptie. ING heeft sinds november een lijst, maar doet alleen melding van dialogen over mensenrechten.”

ABN Amro, ING en Rabobank reageerden niet op het door de Eerlijke Bankwijzer toegestuurde rapport. Vorig jaar zegden de banken die de Eerlijke Bankwijzer beoordeelt het vertrouwen in de organisatie op, vanwege klachten over de redelijkheid en kwaliteit van het onderzoek.

Lees ook:

Banken moeten kritischer zijn in het lenen aan fastfoodketens met plofkip

Rabobank en ING kunnen een cruciale rol spelen bij het aansporen van bedrijven als McDonalds en KFC over te schakelen van plofkip naar een diervriendelijker kip, schrijft Dirk-Jan Verdonk, hoofd programma’s World Animal Protection en auteur van ‘Dierenrechten’.

Banken leenden miljarden aan bedrijven die mensenrechten schenden

ING, Rabobank en ABN Amro hebben miljarden euro’s geld geleend aan bedrijven zoals Shell en Trafigura die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden