Eerlijke Bankwijzer gaat ook Braziliaanse banken controleren

De Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal. Na Nederland heeft nu ook Brazilië een banken-vergelijkings-site, de Guia dos Bancos Responsáveis. Daarop kunnen consumenten zien hoe banken omgaan met arbeids- en consumentenrechten, en met het milieu.

De Eerlijke Bankwijzer werd in 2009 in Nederland geïntroduceerd. Het is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV Mondiaal, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Afwisselend doen de initiatiefnemers onderzoek naar een voor hen relevant thema. De partijen bekijken in hoeverre banken investeren in bedrijven die een slechte reputatie hebben op het gebied van mensenrechten, wapenhandel en vuile energie.

Zes Braziliaanse banken zijn gevraagd door consumentenorganisatie IDEC om mee te doen en gegevens beschikbaar te stellen. Eén bank heeft geweigerd. De Nederlandse initiatiefnemers zijn nauw betrokken bij de introductie. "Brazilië is een opkomende markt met een financiële sector die snel groeit", zegt persvoorlichter Ruud Huurman van Oxfam Novib. "Het ontbreekt aan transparantie. Vandaar de vraag van één van onze Braziliaanse partners naar een Eerlijke Bankwijzer."

Het instrument is overigens niet een exacte kopie van de Nederlandse versie. "De financiële sector in Brazilië kampt met andere problemen dan die in Nederland." Zo genieten Braziliaanse consumenten minder bescherming. "In Nederland heb je tal van instellingen, denk aan AFM, die toezicht houden op het gedrag van de financiële sector en de privacy van consumenten beschermt. In Brazilië heb je die niet. En een grote groep arme Brazilianen heeft geen toegang tot krediet."

Daarom zal de Eerlijke Bankwijzer in Brazilië consumentenrechten onder de loep nemen, én arbeidsrechten. "Werknemers in de financiële sector mogen bijvoorbeeld nog niet lid worden van een vakbond." Op milieugebied zal de Eerlijke bankwijzer zich richten op investeringen van banken in mijn- en landbouwbedrijven die een slechte reputatie hebben.

Naast Brazilië heeft ook Indonesië interesse in de uit Nederland afkomstige Eerlijke Bankwijzer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden