Eerlijk debat over dubbele moraal nodig

Vijf moskeeën in Nederland verbieden conform de Nederlandse wet dat er rituele huwelijken in gebedsruimten plaats vinden voordat een paar naar de burgerlijke stand is geweest. Het was de reactie van een aantal imams nadat met name VVD, CDA en SP zich opgewonden hebben over illegale polygame huwelijkssluitingen in een moskee in Almere. De trigger daarvoor was een ranzige candid camera-reportage van SBS 6 waar de politiek kennelijk meteen op moest aanslaan.

Een weinig adequate reactie ook van de imams. Waarom je nu ineens aanpassen aan een uit de Franse Revolutie stammend verbod dat er ooit voor bedoeld was de rk kerk een kopje kleiner te maken? Moet de staat vandaag zo nog steeds de vrijheid van godsdienst inperken? Een vreemde zaak, want hoeveel mensen zijn er niet die ongehuwd samenwonen of een partnerschapsrelatie hebben, én die daaraan voorafgaand een al dan niet zelf bedacht ritueel 'stiekem' hebben voltrokken?

De imams hadden beter iets anders kunnen zeggen, namelijk dat ze ook niets zien in polygame huwelijken, omdat ze net als het overgrote deel van de moslims - maar ook christenen en joden - extra waarde willen hechten aan de bijzondere zin van huwelijkstrouw tussen één man en één vrouw.

Het zou positief zijn, wanneer islamitische voorgangers de waarden en de beleving van monogame seksuele relaties in ons land aan de orde zouden willen stellen. De rol van de politiek, met name die van de VVD is dan opvallend hypocriet. Een opfrissertje: in 2013 riep Rutte dat het kabinet datingsites als Second Love niet wil verplichten in hun advertenties te waarschuwen voor de ontwrichtende gevolgen van vreemdgaan. Maar je kunt volgens mij niet geloofwaardig de libertijn uithangen, en tegelijk op grond van selectieve moralistische argumenten tegen de gereguleerde polygamie ageren. De stand van onze samenlevingsmoraal en daarbij passende rituelen en regelgeving vragen daarentegen om een eerlijk debat, niet om de candid camera en een door libertijnen gerespecteerd 'knijpen van de kat in het donker'.

De imams hadden zich overigens beter op artikel 1 van de Grondwet kunnen baseren in een juridische kritiek op de polygamie, omdat dat een vrouw uit een erkend polygaam huwelijk het recht zou moeten geven ook meerdere andere mannen te huwen. Ik neem aan dat ook de imams niet geloven in een dergelijke 'netwerksamenleving'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden