Eerherstel voor Willibrord Frequin

WILLEM PEKELDER

Een bewieroking van de eigen programma's - taboedoorbrekend zus, best bekeken zo -, een kat naar VVD-staatssecretaris Sander Dekker en een rehabilitatie van Willibrord Frequin. En dat alles in 65 minuten. De 90-jarige KRO kreeg het onmogelijke voor elkaar in een speciale uitzending van 'De Reünie'. Een programma waar alles in zat. Behalve dan dat de jarige omroep katholiek is. Dat mocht de kijker er zelf bij denken.

KRO's 'dochteronderneming' RKK, inmiddels volledig geadopteerd, bleef zorgvuldig buiten beeld. Wel zat de studio vol met oud-KRO-coryfeeën uit de wereld van amusement en informatie. En iedereen had zijn eigen agenda. Zo deed Henny Huisman een vertwijfelde poging om terug te keren als presentator. "Ik mis de tv elke dag, het mooiste vak dat er is." Aad van den Heuvel serveerde de open sollicitatie meedogenloos af. "Is dat nou niet zielig dat je maar niet kan stoppen als je 90 bent of 80?" "Maar ik ben 64!", riep Huisman. "Ja, hij is 64", herhaalde 'Reünie'-presentatrice Anita Witzier.

Joop van den Ende, vader van vele KRO-successen, gebruikte de uitzending om uit te halen naar Den Haag. "Dat de publieke omroep geen amusement meer zou mogen uitzenden, is belachelijk en krankzinnig." Rémi van der Elzen (voor het geval u haar niet meer kent: zij was die interviewster die iedereen aanraakte) hield daarop een pleidooi voor infotainment. Wie het was, weet ik niet, maar buiten beeld reageerde een van de aanwezigen dat hij niet goed werd van dat genre.

Was het dan zó ongezellig in de KRO-studio? Dat niet. Dieuwertje Blok, die eerder moest vertrekken vanwege haar 'Sinterklaasjournaal', werd zelfs vrolijk uitgeluid met 'Dag Sinterklaasje, dáág, dáág!'. En Willibrord Frequin zat gebroederlijk naast zijn leermeester Aad van den Heuvel. Frequin werd in 1989 ontslagen bij 'KRO's Brandpunt', maar die kwestie bleef onvermeld. Naar verluidt op aandrang van Frequin zelf. De jubileum-uitzending werd zelfs een soort eerherstel. We zagen Frequin brutaal afstappen op premier Van Agt en prins Bernhard. "Hij trok autoriteiten uit het pak", complimenteerde Fons de Poel. Frequin in het vliegtuig met Johannes Paulus II: "Was halten Sie von der Situation in Holland?" Waarop de paus de gedenkwaardige woorden mompelt: "Es ist so wie ist."

Naast Frequin verschenen nog enkele andere in ongenade gevallen KRO-sterren. Zoals Giel Beelen, die in een interview had gezegd dat hij 'Mein Kampf' het indrukwekkendste boek vond. Dat hij daarnaast ook de Bijbel had genoemd, maakte op de KRO geen indruk. Exit Beelen. Rob Fruithof mopperde dat hij bij de KRO niets anders mocht doen dan 'Waku Waku'. Ik miste Hans van Willigenburg, die in 1993 naar de uitgang werd begeleid vanwege de verjonging. Na 26 jaar trouwe dienst.

De eerste KRO-omroepster Mies Bouwman kon zelfs na drie jaar al haar biezen pakken. De reden: ze kreeg een verhouding met de getrouwde cameraman Leen Timp. Mies (85), nog altijd mooi en stralend, blikte er kort op terug. "Ik moest bij voorzitter pater Kors komen en beloven dat ik met Leen zou breken. Toen ben ik maar opgestapt."

Mijn hemel, wat heeft de KRO veel medewerkers tot afscheid gedwongen. Een wonder in de Lourdes-categorie dat die omroep nog in leven is!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden